We want to use cookies that improve your experience on our site, help us analyze site performance and usage, and enable us to show relevant marketing content.

Art and democracy

Agenda Art and Craft
Friday 06.09.19
Agenda-Demokrati

Agenda kunst og håndverk åpner semesteret med en undersøkelse av forholdet mellom demokrati og kunst. De siste årene har vi bli blitt vant til å høre at demokratiet er under press, derfor er spørsmålet; Hvilken rolle har kunsten spilt i demokratiets historie, og hvilken rolle skal den ha fremover?

Med bare tre dager til kommune og fylkestingsvalget og samme dag som høstutstillingen 2019 har sin vernissage, er en samtale om demokrati og kunst på sin plass. Vi åpner dagens program med en innføring i demokratiets historie, deretter vil vi se på forholdet mellom demokrati og kunst fra forskjellige vinkler; Gjennom kunstneriske prosesser, begrepet kunstnerisk ytringsfrihet og organisasjonsmodeller, og – gjennom å stille oss spørsmålet om demokratiske utvelgelser til utstillinger er i konflikt med kvalitetsbegrepet.

Alle som deltar på arrangementet får et gratis eksemplar av årets Høstutstillingskatalog, og i en håndfull av dem er det sneket inn en inngangsbillett til høstens mest ettertraktede vernissagefest. Etter endt program inviterer Høstutstillingen til en sniktitt på årets utstilling for alle som har fulgt programmet gjennom dagen. Billett/klistremerke deles ut til alle deltagere.

Program

09.30 Velkommen ved Ellen Aslaksen, dekan ved Kunst og håndverk og Anne Hilde Neset, direktør ved Kunstneres Hus, introduksjon av dagen ved Lotte Konow Lund, professor Kunst og håndverk.

09.40 Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis ved USN, Institutt for industriell økonomi, strategi og statsvitenskap: Innføring i demokratiets historie

10.30 A K Dolven, billedkunstner: den ustemte og andre svingninger Om egne arbeider med fokus på kunst og offentlighet, blant annet Untuned Bell.

10.50. KORT PAUSE

11.00 Ruben Steinum, leder Norske billedkunstnere: Om NBK og organisering av kunstnere Om hvordan billedkunstnere i Norge er organisert, hvordan vi forholder oss til demokrati, både organisasjonsmessig og når det gjelder kvalitet.

11.20 Ahmed Umar, kunstnerpresentasjon: Democracy and wings!

11.40 LUNSJ

12.30 Knut Olav Åmås Direktør i Stiftelsen Fritt Ord: Hva er kunstnerisk ytringsfrihet, og hvordan kan kunsten sikres maksimal frihet i et demokrati?

12.50 Hanne Øverland, leder Norske Kunsthåndverkere: Kunsthåndverk som frigjøringsprosjekt og utvikling som kunstform Hvordan og hvorfor organisasjonen Norske Kunsthåndverkere ble etablert på 1970 tallet i forbindelse med den store kunstneraksjonen og hva kunstneres engasjement kan utrette.

13.10 Hanne Tyrmi billedkunster, kunstnerpresentasjon: She is even more powerless than I am

13.30 Tommy Olsson, kritiker og skribent: The Art Critic has left the building Om kunst og demokrati og om Høstutstillingen, hvorfor har han snudd i sitt forhold til den?

13.50–14.00. Marte Aas, leder for Den nasjonale Jury: Hva er Høstutstillingen, og hvordan har de arbeidet i år?

Om deltagerne

Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis i statsvitenskap, ved Institutt for industriell økonomi, strategi og statsvitenskap på Handelshøyskolen, med interesse for samtidshistorie og politisk filosofi. Doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, 2012. Har skrevet flere lærebøker, blant annet om politikk og menneskerettigheter for videregående skole, og også vært redaktær for antologien Demokrati – historien og ideene utgitt fra Dreyer i 2015.

A K Dolven (f. 1953) bor og arbeider i Lofoten og Oslo. Hun har tidligere bodd og arbeidet i London og Berlin i over 30 år. Verkene understøttes av hennes refleksjon, både intellektuelt og intuitiv, om den menneskelige tilstanden. Hun har en tendens til å referere til faktiske sanseopplevelser som kaster lys over vår forståelse av dagens verden, og utforsker de subtile og ubevisste mekanismene som brukes i persepsjon, minne og følelser. Dolvens verk spenner over det monumentale og det minimale, det universelle og det intime. Hun prøver kontinuerlig å finne balanse mellom menneskekroppen og landskapene hun streifer i.

Dolven har stilt ut ved en rekke ledende internasjonale institusjoner og gallerier med separatutstillinger på blant annet Ikon Gallery, Birmingham ; Platform China, Beijing ; Aros, Århus Kunstmusem ; Kunsthalle Bern ; Kunsthalle Nurnberg ; Philadelphia Museum of Art. Hennes arbeider er kjøpt inn til bl.a Art Institute of Chicago; The Arts Council Collection, London; Hoffmann Collection og Sammlung Goetz, DE ; KIASMA, Helsinki; OCAT, Shanghai; Louisiana Museum of Modern Art; Museet for samtidskunst – Nasjonalmuseet og Philadelphia Museum of Art . Dolven har nå soloustilling i Trondheim Kunstmuseum, inntil 13 oktober. Biennaler inkluderer bl.a The Quebec City Biennial, Thailand Biennale, Krabi, Istanbul Biennalen og solo utstilling på Det nye Nasjonalmuseet, Oslo er planlagt.

Ruben Steinum (f. 1984, Oslo) kunstner og styreleder Norske billedkunstnere (NBK) er utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo og Einer Granum Kunstfagskole. Steinums kunstneriske praksis preges av hans interesse for popkultur og det hverdagslige, samt bruk av kommersielle objekter og appropriasjon av merkevarer i kunstverkene. Steinum arbeider hovedsakelig med skulptur, tegning og fotografi.

I tillegg til hans kunsteriske praksis så er Steinum engasjert i en rekke verv og prosjekter med det til felles at de alle fokuserer på å bedre vilkårene for kunstnerne og sikre kunstens rettmessige plass i sentrum av samfunnet. Steinum er styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK), tidligere styreleder i UKS (Unge Kunstneres Samfund) og medstifter av kunstsalg-plattformen Atelier. Steinum bor på Nesodden i Akershus.

Ahmed Umar (b. 1988, Sudan) is an Oslo-based interdisciplinary artist. Through ceramics, jewellery, performance, textiles and photography, he explores the intersection of cultural traditions and his own personal history. Umar graduated with a Master's degree in Fine Arts, section of Medium and Material-based arts from the National Academy of the Arts of Oslo, KHiO. Since his graduation, Umar have participated in multiple exhibitions, both nationally and internationally. He received the debutante award at Kunsthåndverk 2017, and the 2018 Art and Craft Artist award from the Scheibler Foundation. His work have been collected by institutions such as The Norwegian National Museum, Drammen's museum of Art and Cultural History and Oslo Municipality Art Collection.

Knut Olav Åmås (51) er direktør i Stiftelsen Fritt Ord siden september 2014. Han har hovedfag i filosofi og en dr. philos-grad i medievitenskap, og er spaltist i Aftenposten annenhver uke. Knut Olav Åmås var redaktør i Universitetsforlaget 1996-2000, redaktør i Samtiden 2001-2006, kultur- og debattredaktør i Aftenposten 2006-2013 og statssekretær i Kulturdepartementet (H) 2013-2014. Han har redigert, skrevet eller oversatt 20 bøker, den siste er Dette er Norge. 100 kommentarer og samtaler. Åmås fikk Den store journalistprisen i 2007 og Gullpennen i 2019. Han er styreleder i Det Norske Solistkor og Store norske leksikon og styremedlem i Holbergprisen.

Hanne Øverland (f 1958) er tekstilkunster og er utdannet ved Statens kunst og håndverkskole som (i dag KhiO.) Hun har arbeidet som kunstner i 30 år både med utstillingsvirksomhet og kunst i offentlig rom. Arbeidene hennes er representert i samlingene til Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og KODE. Hun har jobbet som konsulent/kurator båd for KORO og en rekke kommuner. Hun var styreleder i Norske Tekstilkunstnere fra 2009-2011. Fra 2011-2015 satt hun i Innkjøpsfondet for samtidskunsthåndverk, i to år som utvalgets leder. Hun har også vært styreleder i RAM galleri fra 2017-18. Siden 2017 har hun vært styreleder i Norske Kunsthåndverere.

Tommy Olsson (f 1963) billedkunstner og skribent.

Hanne Tyrmi (f 1954) er billedkunstner og arbeider innenfor skulptur og installasjon, ofte kombinert med film, foto og tekst. I hennes kunstnerskap har det kroppsnære og sanselige en framtredende plass, hvor objektene drives fram av en tiltro til materialenes særegne kvaliteter. Tyrmis arbeider tematiserer spørsmål omkring samfunnets fremmedgjørende mekanismer relatert til identitet og kjønn. Tyrmi er utdannet ved SHKS i Oslo.

See also