We want to use cookies that improve your experience on our site, help us analyze site performance and usage, and enable us to show relevant marketing content.

Thank you for this year! The house is closed from December 23 through January 1
Closed today (Restaurant closed)

Kortfilmprogram: En bygdekirke - ifølge Harry Fett & New York 81

Tuesday 21.11.23
Kortfilmprogram

Om filmene

En bygdekirke - i følge Harry Fett

På 1930 talle ble det oppdaget enestående veggmalerier fra middelalderen i kirkene Nes og Sauherad. I Sauherad kirke skulle man i tillegg finne en vegg med tusenvis av djevler og demoner.

Denne kortdokumentaren tar utgangspunkt i boken En Bygdekirke der kunsthistorikeren, samleren og landets første riksantikvar Harry Fett (1875-1962) skriver om de to kirkene Nes og Sauherad som ligger i Telemark. Begge kirkene har veggmalerier fra middelalderen men Sauherad kirke inneholder i tillegg den kjente demonveggen som i flere år fascinerte både menighet, prester og kunstnere. Filmen forteller om demon- veggens hemmeligheter og danner et bilde, ikke bare av fortidens mennesker og tanker men også av tiden Fetts bok kom ut.


New York 81

I 1996 finner en ung filmstudent et mystisk fotografi forlagt bak disken i fotobutikken hvor hun jobber. Et snapshot som viser tre mennesker på en strand; en molefonken ung gutt plassert mellom et smilende eldre par. Motivet gjør henne nysgjerrig. Hvem er disse menneskene? Og hvorfor blir ikke bildet hentet? Det falmede fotografiet setter i gang en etterforskning, som dykker ned i et nett av glemte minner. Filmen blir en svimlende reise i tid og forgjengelighet, og de utallige historiene små fotografier rommer.

New York 81 vant Filmforbundets Fagpris på Kortfilmfestivalen i Grimstad og fikk hederlig omtale på Nordic Docs.

Om filmskaperne

Birgitte Sigmundstad er billedkunstner, utdannet ved Surrey Institute of Art & Design i England.

Sigmundstads filmer er essayistiske, selvrefleksive og humoristiske og tar gjerne utgangspunkt i historiske hendelser. Et tema som går igjen i Sigmundstads filmer er hvordan kunsten brukes ideologisk og som ledd i nasjonsbygging.


Jannicke Systad Jacobsen er filmregissør og manusforfatter og arbeider både med dokumentar og fiksjon. Hun er utdannet ved London International Film School, FAMU – Den tsjekkiske nasjonale filmskolen og Universitetet i Oslo.

Filmene hennes kjennetegnes av uventede, originale perspektiver, en humoristisk tone og et humanistisk blikk. De mikser ofte stills og levende bilder, og benytter voice over. Systad Jacobsens inngang til filmskaping kom gjennom en sterk interesse for fotografi og litteratur. Tidligere arbeider inkluderer Kampen mot paranoia (2003), Sandmann – Historien om en sosialistisk supermann (2005), Klovnebarna (2005) og Få meg på, for faen (2011).

See also