Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 12-17 (Restaurant 11-22)

Ben Rivers

Urthworks
05.11.21 – 09.01.22
Ben Rivers DSF6054

Den britiske kunstneren Ben Rivers er kjent for sine eksperimentelle filmer som utspiller seg i et mytologisk univers i spennet mellom dokumentar og dystopisk fiksjon. Hans filmer tar ofte form av intime skildringer av isolerte samfunn eller vesener som utgangspunkt for fortellinger om andre verdener.

På Kunstnernes Hus viser Ben Rivers Urthworks, en filmtrilogi utviklet i samarbeid med den amerikanske science fiction-forfatteren Mark von Schlegell. De hyperaktuelle filmene er satt i et delvis gjenkjennelig og delvis utenomjordisk landskap som tar for seg alternative eksistenser i kjølvannet av en klimatisk apokalypse. Dette er kunstnerens første utstilling i Norge.

Om utstillingen

Tittelen Urthworks henviser både til en mytologisk figur og til dystopisk science fiction-litteratur. I norrøn mytologi er Urd skjebnens gudinne, som også personifiserer fortiden. Earthworks er en roman fra 1965 der forfatter Brian Aldiss forestiller seg klodens dystre fremtid etter et økologisk sammenbrudd. Overordnet utforsker de tre filmene ideen om otherworldliness – hvor det virkelige og det forestilte landskapet glir over i hverandre.

Den første filmen, Slow Action (2010, 45 min), er spilt inn på fire ulike steder: Gunkanjima - en øy utenfor kysten av Nagasaki i Japan, Tuvalu - et land midt i Stillehavet, Lanzarote - et av de tørreste klimaene på jorden og det grønne Somerset-området i England. Filmen viser en fremtid der havnivået har steget drastisk og den gjenværende befolkningen har organisert seg i små, isolerte samfunn.

Urth (2016, 19 min) er filmet på det amerikanske forskningsanlegget for jordvitenskap, Biosphere 2 i Arizona. I filmen fungerer biosfæren som et forseglet hjem for den siste kvinnen på jorden, som loggfører sine dager mens hun strever med å holde både biosfæren og seg selv i live.

Look Then Below (2019, 22 min) er den siste delen av trilogien med spekulative filmer. Den tar utgangspunkt i ideer fra «Hollow Earth»-teorier og fiksjoner om sivilisasjoner som lever under planetens overflate – for eksempel Jules Vernes Reisen til jordas indre. Her utforsker Rivers hulene i den britiske landsbygda i Somerset som et tenkt åsted for fremtidige tapte sivilisasjoner. Filmen er spilt inn på 16 mm og overført til digital film, og kombinerer science fiction-litteratur, korsang og eksperimentell musikk med datagenerert bildebehandling og dokumentarfilm.

DSF6042 2
Ben Rivers, Slow Action, 2010. Foto: Vegard Kleven
DSF6049
Ben Rivers, Urth, 2016
DSF6054 2
Ben Rivers, Look Then Below, 2019

Om kunstneren

Ben Rivers (f. 1972) er en britisk kunstner og filmskaper som bor og arbeider i London og som viser sine arbeider både i kinoer og gallerier. Inspirert av landskap, litteratur og science-fiction lager han både kunstfilm i installasjonsformat og langfilm for kinovisning.

Nyere utstillinger inkluderer EYE Art & Film Prize med Hito Steyerl og Wang Bing, Amsterdam, 2018; Urth, Renaissance Society, Chicago, 2016; Islands, Kunstverein i Hamburg, Tyskland, 2016; Edgelands, Camden Arts Center, London, 2015; Fable, Temporary Gallery, Köln, 2014. I 2013 ble han tildelt Artangel Open Commission, hvis produksjon The Two Eyes Are Not Brothers ble presentert på det nedlagte BBC Television Center i 2015 og på The Whitworth Gallery, Manchester i 2016. Ben Rivers første langfilm, Two Years at Sea, ble presentert på den 68. Filmfestivalen i Venezia i 2011 og vant FIPRESCI International Critics Prize. Sammen med Erika Balsom, Beatrice Gibson og Maria Palacios Cruz kuraterer Rivers filmklubben The Machine That Kills Bad People ved London Institute of Contemporary Art.

Two Years by Eva Vermandel 2021 11 02 133916 thgj
Ben Rivers på filminnspilling av Two Years at Sea. Foto: Eva Vermandel

Ben Rivers Se alle