Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 12-17 (Restaurant 11-22)
Screenshot 2022 01 05 at 11 36 06

A Spell to Ward Off the Darkness

Ben Rivers i samtale med Rob Young
Søndag 07.11.21

A Spell to Ward Off the Darkness følger en navnløs karakter på tre tilsynelatende forskjellige tidspunkter i livet hans: i et kollektiv på en estisk øy, isolert i de finske skoger og som frontfigur i et norsk black metal-band. En film om nomadisk liv, spiritualitet, alternative livsformer og filmens evne til å skape verdener.

Samtale med Ben Rivers og forfatter Rob Young etter visning (på engelsk). Klikk på play-knappen ovenfor for å se et opptak.

Om filmen

A Spell to Ward Off the Darkness følger en navnløs karakter på tre tilsynelatende forskjellige tidspunkter i livet hans. Vi møter han i et kollektiv på en liten estisk øy, deretter i en isolert tilværelse i den majestetiske villmarken i Nord-Finland, og til slutt under en konsert i en norsk by, som sanger og gitarist i et black metal-band. Filmen stiller spørsmål ved hva slags rolle usikkerhet, mystikk og spiritualitet spiller i en tid definert av rasjonalitet og forståelseog undersøker filmens evne til å gi transcenderende opplevelser.

Med musikeren Robert AA Lowe (mest kjent for sine intense liveopptredener under navnet LICHENS) i hovedrollen, ligger A Spell et sted mellom fiksjon og dokumentar, og er også en undersøkelse av kinoen som et transformativt sted.

Om filmskaperne

Ben Rivers (f. 1972, Storbritannia) studerte kunst ved Falmouth School of Art og begynte kort tid etter studiene å jobbe med 16mm-film. Filmene hans beveger seg i grenselandet mellom dokumentar og fiksjon og handler ofte om personer (faktiske og fiktive) som på ulike måter har distansert seg fra samfunnet og organiserer livene sine på alternative måter.

Rivers filmer blir vist både både filmfestivaler og gallerier verden over og han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet FIPRESCI International Critics Prize, 68. filmfestival i Venezia for sin første spillefilm Two Years At Sea, den første Robert Gardner Film Award, 2012 og Baloise Art Prize, Art Basel 42, 2011. Rivers har et nært samarbeid med den amerikanske kunstneren Ben Russell.

Ben Russell (f. 1976, USA) er kunstner og kurator som jobber med film, installasjon og performance. Han er spesielt opptatt av det bevegelige bildets historie og semiotikk, og mer spesifikt ritualer, den kollektive filmopplevelsen og forholdet mellom dokumentarisme og psykedelia, eller en "psykedelisk etnografi".

Russell er 2008 Guggenheim Fellow og 2010 FIPRESCI-prismottaker for sin spillefilm Let Every One Go Where He May. Han startet Magic Lantern-visningsserien i Providence, Rhode Island, var medregissør for det kunstnerdrevne rommet Ben Russell i Chicago, IL, turnerte med film-, video- og performance-programmer over hele verden og opptrådte i en dobbelttrommetrio kalt BEAST.

Se også