Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-22)

Pearla Pigao

Weaving Voices
1 HOVEDBILDE Pearla Pigao Future Delay Helsinki Contemporary 2019 Photo Jussi Tiainen

Sommeren 2024 har vi gleden av å presentere separatutstillinger av to generasjoner kunstnere som jobber med lyd som omdreiningspunkt: Pearla Pigao (f. 1984) og Maia Urstad (f. 1954). Kunstnerne bearbeider lyd på svært ulike måter og setter betrakteren i ulike lyttemodus. Pigao utforsker lyd i hypersanselige installasjoner med tekstiler og vann som reagerer på besøkerens tilstedeværelse og bevegelse gjennom overlyssalen.

Lyden filtreres gjennom håndverket som form og drivkraft.

Pearla Pigao

Om utstillingen

For Kunstnernes Hus har Pearla Pigao skapt en installasjon som reagerer på besøkerens tilstedeværelse og bevegelse gjennom overlyssalen. Utstillingen Weaving Voices utforsker menneskestemmen som lydmateriale i en serie nyproduserte tekstiler der stemmer overføres til binære, digitale lydbilder som deretter veves for hånd. Slik skaper tekstilene både visuelle, romlige og taktile opplevelser av lydstrukturer. Ved å veve ståltråder inn i bomullen blir tekstilene antenner for interaksjon, som sammen med betrakterens kropp danner et elektrisk felt. Dette genererer ulike lydmønstre i rommet.

Pigao er opptatt av stemmen som et personlig og transcenderende verktøy som skaper forbindelser fra en kropp til en annen. Komposisjonen, som blant annet tar utgangspunkt i kunstnerens egen stemme, er bygget opp av åtte deler – hver basert på en akkord som setter den musikalske grunnstemningen. Ved bevegelser rundt tekstilene aktiveres akkordene og møter hverandre i et slags korverk for tekstil.

Utstillingen inkluderer også skulpturer der vannoverflaten i likhet med tekstilverkene blir til et instrument aktivert av betrakterens berøring. Samspillet mellom de ulike verkene forplanter seg som en bølgende klang gjennom rommet og blir forsterket av en monumental lystavle som oversetter lyden til lyspiksler i et stadig skiftende mønster i takt med besøkerens bevegelser.

Pigao bruker ofte performative elementer i sine installasjoner og samarbeider med musikere og dansere. Under utstillingsperioden på Kunstnernes Hus presenterer hun en forestilling som er spesielt utviklet for Weaving Voices, der en gruppe dansere bærer kobbertråder på kroppen. Lydkomposisjonen blir til gjennom dansernes berøring av hverandres hudoverflater.

Kropper blir i Pigaos skapende univers ikke bare betraktere, men også aktører som skaper – både alene og i fellesskap – i kraft av nærhet, bevegelse og samspill.

Komposisjonen er laget i samarbeid med Sigurd Thomassen. Den tekniske delen av arbeidet er designet og laget i samarbeid med elektronikkutvikler Henrik Waarum. Forestillingen er utviklet i samarbeid med Trine Lise Moe, og medvirkende dansere er Fredrik Petrov, Natanya Helena Kjølås, Even Eileraas og Trine Lise Moe.

Om kunstneren

Pearla Pigao (f. 1984, Lillesand) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling for medium - og materialbasert kunst. Hun har deltatt i en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt, deriblant på Nasjonalmuseet for kunst, Helsinki Kunstmuseum, Atelier Nord, Den Frie, Dansk Designmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Galleri F15, Galleri Soft, Galleri Format, Helsinki Contemporary, Atelier Nord, Glasslåven, Kunsthall Charlottenborg og Designmuseum Danmark. Hennes interaktive installasjoner har resultert i en rekke priser, deriblant Sparebank Sørs publikumspris på Sørlandet Kunstmuseum, Norske Kunsthåndverkeres studentpris og Kunst- og håndverksprisen fra Fondet for kunst- og designstudenter. Pigao bor og arbeider i Oslo.

Portrett Pearla Pigao fotoav Karine Klepp
Pearla Pigao. Foto: Karine Klepp.

Støttet av

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Oslo Kommune og Fond for utøvende kunstnere.

Kunstnernes Hus' sommerutstillinger er generøst støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

PEARLA Logo støttespillere til nettsiden

Sommerutstillingene 2024 Se alle