Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 12-17 (Restaurant 11-22)

Patchwork

Performance av Runa Carlsen i Maia Urstads utstilling
Torsdag 20.06.24
Runa Carlsen Patchwork

Patchwork er et syklisk perfomanceverk med fem dansere skapt av kunstneren Runa Carlsen for Kunstnernes Hus. Verket vil presenteres i Maia Urstads utstilling Do You Hear That Whistling Sound? i høyre overlyssal. Dette er den tredje i serien av sykliske og stedssensitive performanceverk for Kunstnernes Hus, som gjentas hvert syvende år. Performancen finner denne gangen sted under sommersolverv og varer i underkant av en time.

Om verket

Verket blir fremført av fem skapende dansere; Ingunn Rimestad, Jens Jeffrey Trinidad, Hanna Filomen Mjåvatn, Hanne Os Wold og Øyvind Jørgensen. Danserne bidrar med hver sin solosekvens som overlapper hverandre og sammen danner en sammenhengende koreografi. Med utgangspunkt i sin egen dansepraksis vil de respondere på Urstads stedsspesifikke lydlandskap, på hverandre og på husets arkitektur.

I dette arbeidet utforsker Carlsen hva tid er knyttet til det sykliske aspektet ved menneskers liv. Dansernes alder spenner fra 30 til 70-årene, og de samme danserne er tiltenkt å delta også i fremtiden. Alle cellene i kroppen fornyes gjennom en syklus på syv å, og kroppen er dermed fornyet hver gang en ny performance i serien fremføres.

De to tidligere performancene i serien forutsatte publikums deltagelse og vokste ut av et ønske om å fylle rommene med menneskelig energi og varme. I 2010, under gruppeutstillingen Gentle Actions, inviterte Carlsen til en yogaseanse i overlyssalene åpent for publikum med tittelen Patience vs Panic, og i 2017 inviterte hun publikum inn i Kjell Varvins utstilling Fri geometri i performancen Breath and Push. Her gjennomførte Tai Chi-mester Pamela Hiley et Tai Chi-kurs introdusert av en performance med Marthe Ramm Fortun.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet.

Om kunstneren

Runa Carlsen (f. 1964 i Oslo) er billedkunstner og hun arbeider tverrkunstnerisk med performance i krysningspunktet mot scenekunst, tekstil, tekst, film og urbane intervensjoner. Hun er interessert i å grave i det som har gått tapt, eller som har havnet i skyggen i vårt kollektive minne. Hun undersøker spenningsfeltet mellom individuell erindring og erfaring og den kollektive historien. Stedssensitivitet og samarbeid med andre kunstnere og fagpersoner er navet i hennes kunstneriske praksis. Carlsen har blant annet stilt ut på Kunstnernes Hus, Oslo Kunstforening og Fotogalleriet i Oslo, Den Frie Center of Contemporary Art og Charlottenborg Kunsthall i København.

Runa Carlsen foto Are Carlsen
Runa Carlsen. Foto: Are Carlsen

Sommerutstillinger 2024 Se alle