Fadlabi
05.06.20 – 23.08.20
90 års-jubileumsutstillingen presenterer en tidslinje av Kunstnernes Hus’ utstillingshistorie i dialog med et helt nytt, monumentalt verk av den norsk-sudanske kunstneren Fadlabi. Som en kunstnereid institusjon var ønsket å la en kunstner kaste sitt personlige og levende blikk på historien. Arbeidet er inspirert av Husets historie og Per Krohgs ikoniske takmaleri i trappeløpet på Kunstnernes Hus.
I tillegg vil utstillingen presentere et omfattende videomateriale fra NRKs arkiv. Filmmaterialet på monitorene speiler hvordan statlige medier har dekket Kunstnernes Hus gjennom tiårene. Filmklippene, mange digitalisert for første gang for denne anledningen, viser levende bilder av noen av de mest myteomspunne utstillingene i husets historie – fra Etruskernes Gåte, Paul Klee, Barbara Hepworth, Andy Warhol, Siri Aurdal og Pushwagner. Utstillingen er kuratert av Gilda Axelroud, Ida Kierulf, Lars Mørch Finborud og Anne Hilde Neset.
Foto: Vegard Kleven
Anekdoter fra husets historie
Last ned anekdotehefte her:
Om utstillingen
Historien til Kunstnernes Hus' jubileumsutstilling kunne ha begynt i 1929, da arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas vant konkurransen for det som skulle bli Kunstnernes Hus med forslaget Felix. Den kunne også begynt enda lenger tilbake i tid, da den første utgaven av Høstutstillingen fant sted i 1882. Denne historiske utstillingen, basert på fri innsendelse, var en av hovedgrunnene til at man begynte å samle inn penger til et eget “kunstnerhus”. Sommeren 1932 kan også ses som en begynnelse, da dette var året Per Krohg malte trappeoppgangens tak, det som i dag er Fadlabis hovedinspirasjon for verket The Onset of Vertigo. Historien kunne til og med begynt 5.000 kilometer unna, med Fadlabis egen livshistorie: en oppvekst i utkanten av Sudans hovedstad Khartoum og en ungdomstid som fikk kunstnerisk næring fra frisørenes fargerike plakatmalerier, som lærte ham at maleriet evner å fange virkeligheten bakenfor det øyet kan se.
Krohgs takmaleri, som bærer tittelen Kunstnernes tornefulle vei mot høydene, viser en mannsfigur som åpner tre ulike dører, som ifølge kunstneren selv representerer tre ulike stadier i den kunstneriske løpebanen. Det første stadiet gjelder naturen og anatomistudier. Det andre dreier seg om møtet med illusjonen – løgnen og sannheten. Det tredje er visdommens tunnel – kunstneren når frem til lyset i den andre enden av tunnelen, bare for å innse at den sirkulære reisen er uendelig. Ved sin bruk av det eldgamle symbolet med en slange som biter sin egen hale, synes Krohg å ville anspore kunstnere til å legge ut på reisen sin på nytt. Går vi 88 år frem i tid, tar Fadlabi fatt på sin egen dialog med Per Krohg og Kunstnernes Hus sin historie, idet han kaller sitt nye verk både et maleri og en “tidsmaskin”.
The Onset of Vertigo er malt i akryl og beskyttet med et tykt lag med lakk, noe som gjør at tilskueren kan gå på – og tre inn i – maleriet. Verkets motiv forblir med vilje uspesifisert. Et godt trent øye vil muligens kunne oppdage enkelte motiver og kunstverk fra husets utstillingshistorie, men Fadlabis hovedanliggende er å se nærmere på følgene av kunstnerens reise. Der hvor Krohg sender kunstneren ut på en oppadstigende ferd til parnasset, forankrer Fadlabi kunstneren i en jordnær virkelighet. Der hvor Krohg finner en sirkulær vei, finner Fadlabi et innviklet nettverk av fortellinger, symboler, bedrag og oppfyllelser: “It’s a painting about the artist being as shitty as everyone else and it’s a painting about Kunstnernes Hus. A salute to the house where the artist can tell such a story and feel he is celebrated.” Siden Kunstnernes Hus ble bygget av kunstnere for kunstnere, spiller Fadlabis respons til husets historie en viktig rolle i jubileumsutstillingen.
Utstillingen strekker seg over flere rom i første etasje. I foajeen, bokhandelen og mellomgangen presenteres utvalgte originale utstillingsplakater, i tillegg til monitorer med filmklipp fra NRKs arkiver. Filmene, som også presenteres samlet i kinoen, viser Filmavisen og Rikskringskastingens dekning av Kunstnernes Hus. De forteller en resepsjonshistorie om hvordan husets aktiviteter har blitt formidlet til det brede lag av befolkningen. Vi får se levende bilder av noen av de mest myteomspunne utstillingene i husets historie - fra Paul Klee til Barbara Hepworth, Andy Warhol, Siri Aurdal, Cindy Sherman og Pushwagner. Disse historiske filmklippene fra NRK-arkivet setter Fadlabis maleri inn i en større sammenheng. På denne måten inviteres tilskuerne til å tre inn i Fadlabis univers, samtidig som de følger husets utstillingshistorie.
Om kunstneren
Fadlabi (f. 1975) er født og oppvokst i Sudan. Fadlabi er en av Oslos mest markante, yngre malere og som også har gjort seg bemerket som initiativtaker til Khartoum, en kunstnerdrevet sosial arena og visningssted. I sine slående verk kombinerer Fadlabi alt fra etiopiske kirkeikoner og veggmalerier i afrikanske barbersalonger til afrofuturisme og popkunst. Han er opptatt av å utfordre tilvante forestillinger omkring etnisitet og hvem som har definisjonsmakt over historien. Han har studert statsvitenskap og kunst ved Universitetet i Khartoum og kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Bok, symfoni og flaggprosjekt
Med spesialskrevet symfoni av Øyvind Torvund, flaggprosjekt laget av den norske kunstneren Sverre Gullesen, bursdagskake og spennende jubileumshelg vil jubileet berike høstprogrammet. I tillegg har kunstneren og forleggeren Bjørn Kowalski-Hansen redigert en 400 siders utgivelse om Kunstnernes Hus’ grafiske historie som er tilgjengelig i bokhandelen. Denne boken presenterer et bredt spekter av ulike typer design med hovedvekt på plakater, en håndfull anekdoter og et utførlig overblikk over alle de tidligere utstillingene på Kunstnernes Hus.
Omvisning
Datoene for åpne omvisninger er følgende:
Søndag 7. juni kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 14. juni kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 21. juni kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 28. juni kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 2. august kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 9. august kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 16. august kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning
Søndag 23. august kl. 14:00-14:45 - Åpen omvisning