Babylon
Bli med på visning av den ikoniske filmen Babylon (1980) som følger en ung reggae-DJ i Thatchers London. Filmen gir et unikt innblikk i soundsystemkulturen og den politiske kampen i det britiske reggaemiljøet på slutten av 70-tallet, med et legendarisk soundtrack av Dennis Bovell.
Etter visningen blir det samtale mellom Louisa Olufsen Layne, Wendy Lotterman og Abirami Logendran.
Visningen er en del av vår filmserie «Frykten eter sjelen» og er et samarbeid med forskningsprosjektet «Word, Sound and Power: The Lyrical Making of African Diaspora Futures» ved UiO.
Om filmen
Babylon henter handlingen sin fra reggae og soundsystemkulturen i London på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 80-tallet. Filmen gir også et unikt innblikk i britisk politikk under Thatcher-æraen. Filmen følger en ung svart britisk reggae-DJ spilt av skuespilleren og vokalisten i reggae-bandet Aswad, Brinsley Ford. Han prøver å drive et soundsystem i London sammen med vennene sine. Til tross for store ambisjoner for prosjektet, møter han på mange hindringer på veien: rasisme, politivold, diskriminering på arbeidsplassen og personlige problemer. Soundtracket er satt sammen av reggae-produsenten Dennis Bovell og filmen består av en rekke episke scener med dub-musikk av ham selv og artister som Yabby U, Jah Shaka, Johnny Clark, I-Roy og Aswad. Filmen tar for seg kontroversielle temaer i sin samtid som britisk rasisme og politivold, men handler like mye om dub’s tidløse estetikk, bassens poetikk og hvordan estetiske erfaringer kan skape alternative kollektive formasjoner og alternative måter å være i verden på.
Filmen hadde premiere i Cannes, Semaine de la critique, i 1980. Flere av personene involvert i filmen har stått bak andre klassiske britiske filmer og dokumentarer. Filmen er regissert av Franco Rosso (The Mangrove Nine, Dread Beat an’ Blood). Manuset er skrevet av Martin Stellman (Quadrophenia) og den er filmet av Chris Menges (Kes, The Killing Fields, The Mission). Babylon regnes i dag både som en av de viktigste filmene laget om svart britisk erfaring og som en kultklassiker.
Om "Word, Sound and Power"
Forskningsprosjektet «Word, Sound and Power: The Lyrical Making of African Diaspora Futures» ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitet i Oslo ledes av forsker Louisa Olufsen Layne. Prosjektet studerer hvordan forfattere og artister fra den afrikanske diasporaen har utfordret skillet mellom litteratur, musikk og fremtidsvisjoner.
Om Frykten eter sjelen
I anledning 50-årsjubileum av filmen Angsten eter sjelen (1974, Rainer Werner Fassbinder) har Kunstnernes Hus Kino et særfokus på nettopp fremmedfrykt, rasisme og diskriminering. Gjennom filmserien Frykten eter sjelen ser vi på hvordan migrasjon og migrasjonserfaringer har blitt skildret på film gjennom de siste tiårene og ikke minst på mangfoldet av uttrykksformer som tar opp dette temaet.