Steinar Haga Kristensen

Kunstnernes Hus har gleden av å invitere til dobbel sommerutstilling med Steinar Haga Kristensen, som på aktivt og unikt vis tar i bruk husets ikoniske arkitektur. To "like" utstillinger vil fylle de parallelle overlyssalene.
Velkommen til utstillingsåpning på fredag 9. mai kl. 19:00. Klikk her for å lese mer
Om utstillingene
I utstillingene PANSOSIALUTVIKLINGSSENTRAL & PARASOSIALTVEKKELSESAPPARAT tar kunstneren for seg ideer rundt likhet, forskjell og repetisjon gjennom en serie fordoblede verk. Haga Kristensen har gjennom hele sitt kunstnerskap arbeidet med doble verk, men på Kunstnernes Hus får de en ny dimensjon ved å bli splittet opp og presentert i to separate rom. Utstillingene inkluderer en rekke kunstneriske uttrykk: malerier, dyptrykk, tekstiler, fotografi, keramikk, bruksgjenstander, mosaikk, video, dataspill og musikkteater.
Avdelingene er supplert med hver sin tekst som tolker verkene ut fra motstridende forestillinger om kunstens sosiale funksjon. På denne måten blir utstillingene en skueplass for en performativ spalting av kunsten og intensjonene vi tillegger den. De fordoblende elementene manifesterer også et tap av virkelighetserfaring. Dette peker mot en samtid der mennesket i omfattende grad konfronteres med sitt teknologiske alter ego, og der KI-generert språk forskyver vår oppfatning av hva som er virkelig.
Sentralt i hver av overlyssalene finner vi monumentale takmalerier som viser en folkemasse – en referanse til Per Krohgs berømte takfreske i husets trappeløp, som skildrer den solitære kunstnerens "tornefulle vei mot høydene". Reiser avbildningen av disse repeterte, avatariserte figurene spørsmål om kunstnerens rolle i dag? Er det en kommentar til hvordan kunstrommet nå utvikles mer på betrakterens premisser – en betrakter som ofte er mer opptatt av selvprofilering i en individualisert digital offentlighet enn av autentiske erfaringer? Det er også en tornefull vei.
Besøkende kan også utforske det interaktive dataspillet ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG, som lar oss tre inn i den verdenen som er skildret i takmaleriene. I sentrum av begge rommene står en ikonostas (en tradisjonell billedvegg) som danner scenografi for musikkteaterstykket Pekefingrenes ensomheter (del III) som fremføres to ganger under utstillingsåpningen fredag 9. mai.
Utstillingene inviterer publikum til å reflektere over grensen mellom repetisjon og forskjell, mellom original og kopi og mellom det menneskeskapte og det algoritmisk genererte.
Om musikkteaterstykket
Om kunstneren
Steinar Haga Kristensens (f. 1980, Oslo) arbeider springer som oftest ut av en tradisjonell tilnærming til maleri og skulptur, som alltid tillegges et sett av forvrengte miljøer eller påstander som fordriver etablerte tilnærminger hos betrakteren. Hans praksis kjennetegnes av en gjentagelse og pervertering av egen kunstnerisk aktivitet og motivkrets som skaper grunnlag for nye uttrykk på tvers av medier og tema. Kunstneren fikk sin utdanning ved Akademie der Bildenden Künste i Wien og Kunstakademiet i Oslo, der hans avgangsprosjekt (MA) var en retrospektiv utstilling med påfølgende lansering av en komplett Catalogue raisonné. I 2021 ble kunstneren tildelt den prestisjetunge samtidskunstprisen Lorck Schive Kunstpris. Han har laget stedsspesifikke verk til Oslo Rådhus, Atelier A, og til det nye juridiske fakultet på Tullinløkka i Oslo.
Haga Kristensen har blant annet stilt ut ved La Loge, Centre for Fine Arts - Bozar og WIELS Contemporary Art Center, Brussel, Belgia; Witte de With, Rotterdam, Nederland; Museum for Contemporary Art, KODE, Bergen; Den Frie, København, Danmark og Trondheim kunstmuseum. Han har gjort separatutstillinger ved Centre for Contemporary Art FUTURA, Praha, Tsjekkia; Passerelle, Brest, Frankrike; CAC (Centre for Contemporary Art), Vilnius, Litauen; Kunsthal Aarhus, Danmark; Établissement d'en face, Brussel og på Kunsthall Oslo og UKS i Oslo.
Kreditering
Utstillingen er kuratert av Ida Kierulf. De supplerende tekstene som er tilgjengelige i utstillingssalene er skrevet av Stian Gabrielsen, skribent og norsk redaktør for Kunstkritikk.
PANSOSIALUTVIKLINGSSENTRAL & PARASOSIALTVEKKELSESAPPARAT er støttet av Kulturdirektoratet, Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Irma Salo Jæger Institutt og Bergen senter for elektronisk kunst.
Våre sommerutstillinger er muliggjort takket være generøs støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. En spesiell takk også til Bergesenstiftelsen for sin støtte til utstillingen.
