Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Sleep Locks the Bones

Lydinstallasjon av Maritea Dæhlin
14.03.24 – 21.03.24
Sleep locks the bones

Sleep Locks the Bones av Maritea Dæhlin er en lydinstallasjon hvor tekst og stemme står sentralt i en kollektiv opplevelse rundt temaet søvn. En liten gruppe publikummere av gangen vil bli invitert inn til å finne en komfortabel posisjon, slappe av, for så å lytte til en stemme som ikke klarer nettopp dette: å slappe av. I lydverket blandes språk, rytmer, historier og drømmer sammen i et scenisk-auditivt landskap.

Lydforestillingen blir vist i et gallerirom på Kunstnernes Hus i perioden 14.-21. mars og i et scenerom på Black Box teater fra 10.-14. april.

Kjøp billett

Om verket

«Søvn» er tematikken som binder hele lydverket sammen. Søvn som en metafor for stedet hvor vi er så trygge at vi kan gi helt slipp, hvor vi gir plass til underbevisstheten og drømmene våre. Samtidig er søvn en tematikk som rommer motsatsen: å være våken, så våken at man kontinuerlig leser seg selv og verdenen man er en del av eller er omringet av.

Vi er mange som strever med søvnen, som våkner om natten med tanker som ikke gir slipp og som veier så mye mer enn om dagen, både på grunn av å til tider (for å ikke si hele tiden) være høye på livet og arbeidet, høye på adrenalin, men kanskje også av mørkere årsaker, tidligere hendelser og opplevelser som kan gjøre det vanskeligere å gi seg hen til søvnen.

Går det an å tillate seg selv å bare være, uten å være så våken at man kontinuerlig leser omgivelsene? I så fall, er dette noe alle har muligheten til? Det er bestandig noen av oss som er våkne, særlig ute blant mennesker, på et teater, på en flyplass, på en fest eller på en stille vei om natten – men også blant dem av oss som er alene og prøver å sove.

I forbindelse med 30-årsjubileet i 2022 inviterte Nordic Black Theatre tre yngre kunstnere med tilknytning til teatret, til å lage egne kunstneriske prosjekter. En av disse kunstnerne er Maritea Dæhlin, som selv var student ved Nordic Black Express i perioden 2007–2010. Maritea ønsket å invitere institusjoner med forskjellige uttrykk og kunstformer, og som hun føler en nærhet til i eget kunstnerskap, og inviterte følgelig inn Black Box teater og Kunstnernes Hus. Slik er prosjektet blitt et samarbeid med disse tre institusjonene.

Sleep locks the bones vises også på Black Box teater i perioden 10.-14. april 2024. Klikk her for billetter.

Om kunstneren

Maritea Dæhlin er en kunstner som jobber og bor i Norge og Mexico. Hun er spesielt interessert i atferdsmønstre, emosjoner, ritualer og møter. Arbeidet hennes spenner fra teater, video, performance, lyd og scenetekst. Kunstnerskapet hennes er preget av det lekne, ikke-lineære og til tider absurde.

Dæhlin laget i 2021 lydverket I guess you have a lot of questions. A bedtime story i forbindelse med utstillingen Actions of Art and Solidarity kuratert av OCA ved Kunstnernes Hus. Dæhlin var assosiert kunstner ved Black Box teater i perioden 2021–2022, der hun har tidligere presentert verkene I WANT TO BE TRADITIONAL, I guess you have a lot of questions. A bedtime story og Originally a plant.

Maritea Dæhlin
Foto: Cecilia Monroy Cuevas
Konsept, regi, scenetekst, stemmeskuespillerinneMaritea Dæhlin
LyddesignTruls Hannemyr
Scenografi, lys, produksjonsledelseCorentin JPM Leven
Rekvisitter, scenografiSoh Tokunaga
Ytre ørerArturo Tovar, Hannah Wozene Kvam
Administrasjon, formidlingElisabeth Carmen Gmeiner
Printet diktLuna Maran
Oversettelse printet diktSigne Prøis
Et bestillingsverk avNordic Black Theatre
Co-produksjonBlack Box teater
SamarbeidspartnerKunstnernes Hus
Støttet avKulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord, Dramatikkens hus
Extra creditsTakk til Elin Grinaker, Anne Beate Hovind
HovedfotoIngrid Fadnes
Translation printed poemSigne Prøis

Se også