Sjelens ornamenter
09.11.19 – 01.12.19
Det første gjestespillet under Tegnetriennalen 2019 på Kunstnernes Hus er utstillingen Sjelens ornamenter: Ornamentale tegninger i norsk outsider art. Utstillingen presenterer ti kunstnere med over førti utvalgte verk fra Trastad Samlinger ved Sør-Troms Museum og Dikemark psykiatriske sykehus’ samling med pasientarbeider. Samlingene består av arbeider laget av mennesker med psykisk sykdom eller utviklingshemming. Utstillingen Sjelens ornamenter viser tegning som en eksistensiell impuls, som en overstyrende kraft i mennesker.
Program
Fredag 8 november
19:00-22:00 Utstillingsåpning med performance på Kunstnernes Hus
Lørdag 9 november
17:00-18:00 Foredrag "Outsider Art- lekende ornamenter og horror vacui" av kurator Simone Ritter
18:00-20:00 Filmvisning av "Between Insanity and Beauty: The Art Collection of Dr. Prinzhorn"
Om utstillingen
Arbeidene viser ulike ornamentale uttrykk i norsk Outsider Art og gir en unik innsikt i bredden og vitaliteten i denne sjangeren. Tilsammen utforsker arbeidene fire betoninger av det ornamentale i begrepene: natur, arkitektur, kalligrafi og geometri.
Sjangeren Outsider Art betegner originale kunstneriske verk som skapes ut fra en spesiell livssituasjon; faktorer som psykisk sykdom og utviklingshemming genererer hos noen en sterk trang til å uttrykke seg visuelt, og det ornamentale spiller ofte en viktig rolle. Ornamentet som visuell metafor, som projeksjonsflate for det indre, blir synlig med gjennomgående formbevegelser som inntar billedflaten med en ekspansiv kraft.
Tegning er et medium som ofte brukes av Outsider Art-utøvere. Blyant, filtpenn, kulepenn og et enkelt stykke papir er lett tilgjengelig og gjør nytten i skapertrangens øyeblikk. Ornamenter har, gjennom historien, heller aldri mistet sin aktualitet. Fra Goethe, Riegl og Worringer til Adolf Loos ble ornamentets etiske og estetiske sider diskutert, og dets rolle var ofte et tegn på forandringer i samfunnet. Mens Kant proklamerte ornamentets abstrakte formålsfrihet, genererte industrialiseringens masseproduksjon en ornament-overflod og formtomhet. Art and Craft-bevegelsen ønsket derimot et gesamtkunstwerk, hvor kunst, arbeid og liv er en enhet og som utformer seg i ornamentets arabesk.
Utstillingen er kuratert av Simone Ritter ved Trastad Samlinger/Sør-Troms Museum. Som en del av Tegnetriennalens utvidede program Før og etter streken er denne utstillingen med å åpne opp for større refleksjoner rundt tegningen som allmennmenneskelig uttrykksform og som verktøy for å forstå verden og oss selv.
Trastad samlinger er et kunst- og kulturhistorisk museum som befinner seg i Kvæfjord, i bygningen til det som tidligere var Paviljong 7 i Nord-Norges første institusjon for psykisk utviklingshemmede. I tillegg til å fokusere på historien til den tidligere institusjonen Trastad Gård har museet en kunsthistorisk avdeling med en fast utstilling i Trastad Galleri, hvor man både kan se kunst som ble laget på institusjonen og nasjonal og internasjonal Outsider Art fra i dag. Trastad Samlinger er den eneste institusjonen i Norge som jobber aktivt med Outsider Art.
Kunstnerne
Ann-Mari Erichsen (f. 1982, bor i Bergen)
Ann-Mari Erichsen er en selvlært Outsider Art kunstner og har tegnet i mange år ved siden av sin jobb i vernet bedrift. Hun tegner på ark med sort tusj og fargelegger etter hvert. Hennes motiver myldrer av intrikate fargerike mønstre av dyre- og menneskefigurer, blomster og insekter og forbindes noen ganger med sitater fra sangtekster og annet materiale. En fengende kompleksitet i framstillingen forbindes med overraskende fortellinger i en ornamental stil på med enkel tusjpenn og papir.
Johan Hansen (1947 - 2011, fra Porsanger)
Johan Hansen var en selvlært Outsider Art kunstner og likte best å arbeide med typiske samiske motiv. Hansen er oppvokst på Trastad Gård i Kvæfjord som var sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede i Nord-Norge (1954 -91). Med en enkel og treffsikker strek tegnet han opp landskapsbilder med reinsdyr, samer, sleder og lavvoer. Tidligere arbeidet Johan Hansen også en del med farger og formga små skulpturer i leire. Disse var som oftest skulpturer av reinsdyr og samer i drakter. Han valgte motiv fra livet på vidda, nærkontakt med naturelementene og dyr. Johan Hansen arbeidet hos Trastad Produkter på Borkenes frem til han ble pensjonist. «Det har æ laga» er et uttrykk Johan Hansen brukte for å markere at han er kunstneren bak verket.
Kris-Stian Klausen (f. 1993, bor i Harstad)
Kris-Stian Klausen er en selvlært Outsider Art kunstner med autistiske trekk. Han uttrykker seg hovedsakelig gjennom tegning. Allerede da han gikk på skolen ble det oppdaget at han likte å tegne og etter hvert kom talentet frem. Han er opptatt av linjer og detaljer og har et veldig godt minne om ting han har sett. I dag besøker han ofte et dagsenter i Harstad.
Herleik Kristiansen (f. 1947, bor i Harstad)
Herleik Kristiansen er en selvlært Outsider Art kunstner og har i over 40 år arbeidet med ulike kunsttekniker. Kristiansen er oppvokst på Trastad Gård i Kvæfjord som var en sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede i Nord-Norge (1954 -91). Kristiansen oppnådde anerkjennelse som kunstner gjennom sine linoleumssnitt, men har også laget et stort antall tegninger. Herleik Kristiansen er oppvokst på Trastad Gård og fikk en del opplæring av instruktører ved Trastad-senteret i Harstad. Han har hatt et kortere opphold ved Kunst- og håndverksskolen i Bergen. Kristiansen har hatt flere separat- og kollektivutstillinger i inn- og utlandet, og er innkjøpt blant annet av Nasjonalgalleriet i Norge. I tillegg har han hatt flere utsmykningsoppdrag i Nord-Norge. Han er medlem av Nord-Norske Bildende Kunstnere siden 1977.
Oda Lundberg (f. 1991, bor i Harstad)
Oda Lundberg er en selvlært kunstner med downsyndrom. Hennes kunstneriske talent ble oppdaget tidlig da hun gikk på skolen. Uttrykket hennes er originalt i forhold til materialer og bilder. Hun foretrekker å jobbe med akrylmaling, men i de siste årene har hun laget en betydelig mengde tegninger, ofte ved å bruke sin egen spesielle håndskrift. Hun går for tiden på et day care centre i Harstad.
Torstein Nilsen (f. 1948, bor i Harstad)
Torstein Nilsen er en selvlært Outsider Art kunstner og har arbeidet i over 40 år med forskjellige kunstneriske teknikker. Nilsen er oppvokst på Trastad Gård i Kvæfjord som var en sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede i Nord-Norge (1954 -91). Han fikk en del opplæring av instruktører ved Trastad-senteret i Harstad. Hans lineære stil vinner gjenklang i valg av motiv og perspektiv. Landskaper, jernbanespor og bymotiver er framstilt ofte mennesketomt, nøktern i utføringen og poetisk i virkningen.
Han er medlem av Nord-Norske Bildende Kunstnere siden 1977. Han har hatt mange separat- og kollektivutstillinger og er innkjøpt blant annet av Kunstindustrimuseet i Oslo og har utsmykket Bjarkøy Svømmehall i 1979 og Trastad Samlinger i år 2000.
Audgunn Vilhelmsen (f. 1963, bor i Farsund)
Audgunn Vilhelmsen er en selvlært Outsider Art utøver. Hun bruker ofte blyant og/eller oljepastell. Hun arbeider med stor kraft på papiret. Intensiteten og kraften kan bli stor og innimellom arbeider hun hull i papiret. Hun har hatt mange separat- og kollektivutstillinger og er innkjøpt i flere offentlige institusjoner. Hun fikk tildelt to stipend: Farsund kommunes kulturstipend i 1997 og Debutantstipend fra Norsk Kulturfond i 1998.
Geir Wallem (f. 1953, bor i Bergen)
Geir Wallem er en selvlært Outsider Art kunstner. Hans bilder er tegnet med tusj på papir i størrelse 50 x 70 cm. Wallem refererer i sine bilder til «framtidsbyer» som han relaterer til en Alfa-Gud som hersker over den «vanlige Guden». De rikt detaljerte tegningene er en tett vev av punkter og brikker som føyer seg sammen til universelle landskapsvisjoner. Han har en stor produksjon og har tegnet kontinuerlig siden 80-tallet. Det eksisterer også flere mapper med tegneserier hvor han gjennom tegninger og tekst forteller om universet og kampen mellom onde og gode krefter. Mange verk er dessverre tapt.