Jannik Abel
Jannik Abels utstilling Back to the Land er et uttrykk for å reetablere forbindelser til landskapet som med tiden er blitt nedvurdert eller fortrengt. Tittelen refererer også til den globale bevegelsen ”Land Back” som har som mål å returnere landområder til urfolk og å omstille til mer omsorgsfulle levemåter.
Utstillingen er laget med begrensinger i materiale: alt som er brukt er sanket i skogen, formet med sag, kniv og øks, og har muligheten til å bli til jord med tid. Back to the Land har i sin helhet blitt arbeidet fram i det siste året, som gjør at Abel har skapt innenfor konteksten av flere verdensomspennende krisesituasjoner.
Før du går inn i utstillingen vil du bli bedt om å ta av deg skoene. Du kan låne et par raggsokker fra huset, eller ta med et eget.
Alt jeg gjør føles som en stille protest.
Om utstillingen
Utstillingen på Kunstnernes Hus består av to store installasjoner i tre, sanket og bearbeidet for hånd, fraktet med båt på fjorden og forsiktig båret opp til huset i en prosesjon.
Den ene installasjonen vil gi rom for ettertanke: et tradisjonelt dødsrituale blir framskapt i form av flere hundre stiger som skal ta sjelen fra jorden til himmelen. I den andre installasjonen står berøring og dialog sentralt. Over 400 objekter i tre viser hvordan trær ser ut på innsiden og vil kunne blir berørt og holdt av publikum. I samme sal vil arrangementsrekken Back to the Table samle kunstnere, inviterte gjester og publikum til samtaler rundt et langbord satt sammen av gjenvunnet materiale fra flere norske kunstinstitusjoner. Dialogprogrammet arrangeres i samarbeid med skuespiller Guri Glans og vil publiseres her.
Les om utstillingen på nordsamisk
Foto: Tor S. Ulstein/Kunstdok
Skogsvitner
Parallelt med utstillingen vil publikum rundt om i landet kunne besøke Abels Skogsvitner (Watching the Forest Grow Back / Forest Witnesses) (2022-), et pågående prosjekt der kunstneren bygger tilfluktsrom i liminalsonen mellom skogen og ferske hogstfelt – parallelle rom som inviterer til å tenke rundt verdien en skog har og de 80 årene den trenger for å regenerere seg.
Om Skogsvitner (norsk)
Om Skogsvitner (nordsamisk)
Om kunstneren
Jannik Abel (f. 1973, Oslo) fikk sin utdanning fra Kunstakademiet i San Francisco på 1990-tallet og har stilt ut i en rekke institusjoner og offentlige rom både nasjonalt og internasjonalt. Abel vokste opp i kunsten, da kunstnerens tippoldeforeldre åpnet Norges første kunsthandel i 1864 som ble drevet av familien i generasjoner.
I Abels kunstnerskap står temaer som tilhørighet, sårbarhet, arv og forgjengelighet sentralt. Kunstneren har siden 90-tallet arbeidet med installasjon, fotografi, film og performance. I 2016 la Abel om den kunstneriske prosessen sin til en fullstendig miljøvennlig produksjon som ikke produserer noe avfall. Kunstneren bor og jobber på Nesodden og har de siste fem årene i stor grad arbeidet med installasjoner i skogen. Krevende fysiske handlinger har blitt til kunstverk, skapt utelukkende med håndkraft og enkle verktøy som sag, kniv og øks. Abel ønsker på denne måten å kommentere og skape en motvekt til overforbruket og miljøkrisen som preger samfunnet i dag.
Takk & støtte
Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Fritt Ord og Kunstsentrene i Norge. Kunstneren dedikerer den til Hassa Abel, for et liv i kunstens tjeneste.
Anmeldelser
En lydmalende skog - Mona Pahle Bjerke for NRK, 14.01.25