Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

James Richards vises ikke i kinoen 29. mai
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Hanne Tyrmi

Hester dør stående
28.01.22 – 20.03.22
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0682

Kunstnernes Hus er stolte over å ønske velkommen til utstillingen Hester dør stående med den norske kunstneren Hanne Tyrmi, en omfattende presentasjon av nye verk. Tyrmi har over de to siste årene arbeidet frem en massiv serie skulpturer og installasjoner – hovedsakelig i bly – som med voldsom kraft erobrer salene. Verkene presenteres i samtlige av Kunstnernes Hus’ utstillingsrom - en sjelden begivenhet for institusjonen.

Bly er rett og slett et spesielt egenrådig materiale, som tiden selv. Og tiden kan du ikke bestemme over.

Hanne Tyrmi

Om utstillingen

Hanne Tyrmi har alltid uttrykt seg gjennom materialene - hånden og tanken er alltid i dialog. Gjennom bearbeidelsen av materialer som bly, stål, bronse, filt og papp, formidler kunstneren menneskelige grunnerfaringer og gir dem fysisk og taktil form. Bruken av kroppen som omdreiningspunkt og målestokk er gjennomgående i kunstnerskapet, alltid med blikket vendt mot en større politisk og sosial virkelighet. I Hester dør stående ønsker kunstneren å utforske sårbarheten som preger både samfunnet og enkeltindividet, en erfaring av stengsler og tap, styrke og avmakt.

Den utstrakte bruken av bly danner en ekspressiv dramaturgi gjennom salene, som etapper i et livsløp. Blyet brettes, stables, bøyes, strekkes, bankes, henges og formes. Det er både mykt og omsluttende, ugjennomtrengelig og giftig. Det kapsler inn og stenger ute. En monumental tyngde møter deg allerede øverst i trappeløpet, hvor blykledde kampesteiner ruver faretruende. En gigantisk installasjon av blykledde trestammer henger fra kjettinger i taket i den ene overlyssalen, en omfattende samling av blyobjekter henger fra kroker på mobile stålstativer i den andre. Potensialet for bevegelse og forandring er alltid til stede. I kontrast skaper en massiv blygardin i nedre utstillingssal et bastant hinder for betrakterens bevegelser.

Utstillingen er kuratert av Ida Kierulf og følges av et formidlingsprogram og en Minigrafi. Publikasjonen inneholder en innledning av Ida Kierulf, en samtale mellom Hanne Tyrmi og kunsthistorier og kritiker Line Ulekleiv, samt et essay av kunsthistoriker og skribent Marit Paasche.

Et stort arbeid produsert til utstillingen, med tittelen Ti råd for å slutte å gråte (2021), er kjøpt inn av Nasjonalmuseet for kunst.

I dialog med utstillingen på Kunstnernes Hus åpner det kunstnerdrevne visningsstedet Van Etten utstillingen Betroelser med Hanne Tyrmi, som vises fra 29. januar til 27. februar 2022. I kontrast til Tyrmis monumentale verk på Kunstnernes Hus, vil en installasjon av patinerte dundyner skape en annen og mer intim atmosfære i gallerirommet.

Utstillingsbrosjyre

Om kunstneren

Hanne Tyrmi (f. 1954) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Tyrmi bor og arbeider i Norge, men har hatt lengre arbeidsopphold i Berlin, Brasil, Delhi, Johannesburg og Paris. Kunstneren har hatt separatutstillinger ved blant annet Museu de Arte Moderna i São Paulo, Henie Onstad Kunstsenter, Haugar Kunstmuseum og Kunstnerforbundet. Utstillingen på Kunstnernes Hus er hennes største hittil.

IMG 8836
Hanne Tyrmi i sitt atelier

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Oslo kommune, Billedkunstnernes vederlagsfond, Lindbäck Langaards Stiftelse og Bergesenstiftelsen.

Hanne Tyrmi Hester dør stående 0682
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0743
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1157
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0764
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0001
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0028
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0071
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0132
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0146
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0358
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1061
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0427
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0290
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1085
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0516
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0452
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0457
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1107
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0932
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0874
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0796
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1200
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1219
Hanne Tyrmi Hester dør stående 1214
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0992
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0982
Hanne Tyrmi Hester dør stående 0969

Se også