Christian Krohg

En minneutstilling til ære for Christian Krohg ble holdt ved Kunstnernes Hus i 1952, siden det da var 100 år siden han ble født. Maleren og forfatteren var kjent for å male hverdagslige scener med et naturalistisk utrykk. Denne utstillingen var hans første siden 1930, da huset åpnet. Minneutstillingen inneholdt totalt 155 verk og viste en rekke med malerier som var mindre kjent for publikum. Per Krohg, sønnen til Christian Krohg, i tillegg til Reidar Revold og Reidar Aulie brukte et halvt år på å samle inn ulike verk. Disse var innhentet fra blant annet museer og private samlinger, både fra innlandet, men også fra utlandet.
Utdrag fra katalogen
«. . . . det står allerede nye skarer av arbeidere på tidens bilde ferdige til å dra ut med sine malerkasser og feltstaffelier, det er dem som skal avløse oss engang forakte oss - og da skal vi vel få den skjebne at de andres oppreiser forskjønnende gravmonumenter over oss på autoritetens kirkegård. - Men det får være det samme. Vi hilser de nye skarer. Dra ut! Avløs oss og forakt oss! Det er mange av dere som ikke skal komme tilbake igjen, men under den rastløse strebens lidelse vil dere føle den vellyst som ligger i å fylle sin sjel med tidens tanke og brukes av den. Og skynde dere, for tiden har ikke tid, tiden har hastverk - . . . . »
- Christian Krohg, 1886
...
«Denne utstillingen er vårt bidrag til feiringen av Chr. Krohgs 100 års jubileum. Få institusjoner skylder ham mer enn Kunstnernes Hus, til tross for at det ble innviet først 5 år etter hans død. Han var en av de kunstnere som bidro sterkest — helt fra 1880-årene av — til a skaffe økonomisk basis for kunstnernes egen utstillingsbygning. Karakteristisk nok var en Chr. Krohg-utstilling den første Kunstnernes Hus overhodet arrangerte; den gang kombinert med en utstilling av Per Krohg.
Allikevel er det selvfølgelig ikke bare denne mere spesielle grunn som har tilskyndet oss til a lage utstillingen. Vi gjør det først og fremst fordi Chr. Krohg var en av våre betydeligste kunstnere, fordi han gjennom nesten 50 år var den sentrale skikkelse i norsk kunstliv. Og vi gjør det fordi vi mener at hans livsverk alltid vii ha vesentlige verdier a gi. Vi vil ikke begrave ham på «autoritetenes kirkegard». Kunstnere vil inspireres av hans vilje til fornyelse og utvikling bade når det gjelder opplevelse og uttrykksform. Alle vil bli grepet av hans åpenhet overfor livet, og hans menneskelige varme, hans begeistrede og modige kamp for idealer som er og alltid vil være levende i et samfunn.»
- Direksjonen for Kunstnernes Hus
Bilder fra katalogen





















