Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Aura Satz

Warnings in Waiting
09.06.23 – 06.08.23
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 01

Kunstnernes Hus har gleden av å presentere Warnings in Waiting, en film- og lydinstallasjon av Aura Satz i nedre utstillingssal.

How to listen ahead, how to hold the future in mind when listening? The siren is the prism through which to refract a complex web of entangled relationships to threat, alert, alarm, a doorway, an exit route, survival.

Aura Satz, Preemptive Listening, 2022

Om utstillingen

Warnings in Waiting undersøker sirenen som objekt og lyd for å skape en ny forståelse av umiddelbare og langsiktige nødssituasjoner. Sirenen er et globalt symbol for potensielle traumer, et varselsbilde for klimakatastrofe og et talerør for sonisk kontroll og krisehåndtering. Mange sirener er relikvier fra 2. verdenskrig og den kalde krigen, gjenbrukt for å varsle om ekstremvær, teste katastrofeberedskap, eller som kollektive minnemarkeringer.

Utstillingen utforsker livssyklusen til sirener: sirener in situ, plassert i landskap og arkitektur bygget som et vern mot potensielle trusler; sirener i en fabrikk, ventende i limbo; og i «gravlunder» eller søppeldynger for sirener, forlatt i en utdatert tilstand. Den triangulære installasjonen består av individuelle kortfilmer, filmet i USA, Lappland og Fukushima, med et lydlandskap av sirenelyder nykomponert av ulike musikere.

Warnings in Waiting er et lytteeksperiment og gir et ekko av den strukturelle logikken i sirenens kode som kan brukes til å kommunisere ulike meldinger på tvers av krig, vær og sivil uro. Lydbildet gir assosiasjoner til de endeløst eskalerende lydene av planetariske data, dyrehyl og sorgen over utryddelse, mytiske advarsler, trassige trompeter, intrikate harpevariasjoner, lydene av jordklodens kjerne.

Kunstneren spør: Må en alarm være alarmerende? Hvordan kan vi motvirke alarmtretthet, både som levd virkelighet og som metafor for vår nåværende tilstand? Aura Satz ønsker å skape en forestilling om signaler som ikke bare er skapt for en umiddelbar reaksjon, men som er satt i en større tidsmessig ramme, som alarmer for en fjern fremtid - som rop på randen av en økologisk katastrofe. Kan vi forestille oss sirener utover det menneskelige?

Utstillingen er en stedsspesifikk videreføring av Aura Satz’ pågående filmprosjekt Preemptive Listening (2018-) og er laget spesielt for Kunstnernes Hus. Warnings in Waiting er Aura Satzs første separatutstilling i Skandinavia. Utstillingen er støttet av AHRC, OKRE, RCA, Walker Arts Centre, Kunsternes Hus og Kadist, og presenteres i samarbeid med Walker Arts Centre, Tate Modern og EMPAC.

Musikere (i den rekkefølgen de inntrer):
Laurie Spiegel (astronomiske planetariske data, elektronika), Evelyn Glennie (perkusjon), Maja Ratkje (stemme, bjeller), Anton Lukoszevieze (cello), BJ Nilsen (vind, elektronika), Elaine Mitchener (stemme og fløyter), Laurie Spiegel (sjøkuer, hunder, mus, elektronika), Ilpo Väisänen (elektronika), Rhodri Davies (harpe), Debit (mayainstrumenter, AI, Schumann-resonans).

Produsent: LONO Studio - Luke W Moody
Medprodusenter: Mika Taanila (Testifilmi) og Tendai John Mutambu
Foto: Aura Satz; USA: Brandon Mendel, Jason Boulware; Japan: Hikaru Suzuki med FiveStar; Finland: Mika Taanila med Flatlight.
Lydmiks og lyddesign: Chu-Li Shewring
Research og podcast-produsent: Irene Revell
Research: Francesca Cavallo
Transport og assistanse i Milwaukee: Jonas Sun og Seamus Carey

Spesiell takk til: American Signal, Westshore Services, Lou Mallozzi, Carole McCurdy, Deborah Stratman, Jason Waite og Hiroko Tasaka.

Utstillingen er del av Kunstnernes Hus’ nye satsning på bevegelig bilder på tvers av kino og utstillingsrom, støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Fritt Ord.

Speaking Sirens podkast

Utstillingen følges av podkasten Speaking Sirens, med intervjuer og utdrag fra prosjektet. Presentert av Aura Satz og Irene Revell. Podkasten hører du her.

Om kunstneren

Aura Satz (f. 1974, Barcelona) er en London-basert kunstner som jobber med film, lyd, performance og skulptur. Arbeidene hennes lages i samtale, hvor dialog benyttes både metodisk og tematisk for å utforske distribuerte, utvidete og felles forestillinger om stemme. Satz kunstnerskap belyser forskjellige lydteknologier der notasjonssystemer, koder og kryptering utforskes, og måter disse kan motstå standardisering, generering av nye lydlandskap, for igjen å oppnå nye former for lytting og ivaretakelse.

Hun har stilt ut og fremført arbeidene sine på en rekke institusjoner som Tate Modern, BFI Southbank, New York Film Festival, Hayward Gallery, Whitechapel Gallery, Sydney Biennale, NTT InterCommunication Center Tokyo, High Line Art NY, Rotterdam Film Festival, MoMA NY , Sharjah Art Foundation, Kadist San Francisco, Onassis Stegi og Sonic Acts, inkludert separatutstillinger på Wellcome Collection; Hayward Gallery-prosjektrommet; John Hansard Gallery; George Eastman-museet; Dallas Contemporary; ARTIUM, Museo Vasco de Arte Contemporáneo. Filmene hennes distribueres av LUX.

2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 01
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 02
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 03
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 04
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 05
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 06
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 07
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 08
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 09
2023 06 KHUS Warnings in Waiting Web Res 10

Anmeldelser

"I Warnings in Waiting undersøkes sirenen som objekt for lyd for å skape en ny forståelse av umiddelbare og langsiktige nødssituasjoner. Virkningen av å stå inne i film og lydinstallasjonen er formidabel, og er et must å få med seg i sommer-Oslo." - Mona Gjessing i Kunstavisen

Se også