Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant stengt)

Søvnløshet og nostalgi i Beirut

Mohamed Soueid i samtale med Rana Issa
Torsdag 09.03.23
Fadi Abi Samra Imitating his Late Professor

Den femte og siste utgaven av vår programserie om stemninger og tendenser i nyere arabisk film presenterer The Insomnia of a Serial Dreamer (2020) av den kjente libanesiske filmskaperen og videokunstpionéren Mohamed Soueid. Filmen er et sjeldent og egenrådig verk som kom til på grunn av filmskaperens insomnia, og består av samtaler og intervjuer med venner og fremmede filmet over en periode på 15 år på ulike steder i Beirut. Soueid er i (digital) samtale med forfatter og forsker Rana Issa etter visningen.

Om filmen

For å bekjempe søvnløsheten møter Mohamed Soueid en rekke mennesker, både nære venner og fremmede og ber dem fortelle ham historier som kan hjelpe ham med å få en god natts søvn. Samtalene og intervjuene er filmet i Beirut over en periode på 15 år, og er farget av melankoli, lengsel, ømhet, vennskap, personlige historier og en altoppslukende kjærlighet for film.

I samtale

Mohamed Soueid (f. 1959, Beirut) er en libanesisk forfatter, filmskaper og produsent. Soueid er omtalt som Beiruts første videokunstner og en sterk bidragsyter til libanesisk kunstfilm som de siste tjue årene har vært et svært vitalt felt. Han har regissert flere filmer, inkludert Tango of Yearning (1998), Nightfall (2000), Civil War (2002) og How Bitter My Sweet (2009). Soueid er forfatter av tre bøker om libanesisk film. Han er for tiden sjef for dokumentaravdelingen ved Al Arabiya News Channel.

Rana Issa er seniorforsker ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Hun jobber i skjæringspunktet mellom aktivistisk engasjement og akademisk nysgjerrighet og skriver i en rekke sjangre og språk. Hun skriver for tiden et tospråklig (norsk og arabisk) og skeivt memoar om morsrollen. Hennes bok The Modern Arabic Bible ble utgitt av Edinburgh University Press i 2023.

Mohamad og Rana
Mohamed Soueid og Rana Issa

Suspended Presents, Stolen Futures

Programserien Suspended Presents, Stolen Futures: Sci-Fi, Humor and Nostalgia in New Arab Cinema er kuratert av filmskaper Mira Adoumier og programsjef ved Kunstnernes Hus Kino Silja Espolin Johnson, og støttet av Norsk Filminstitutt.

Klikk her for å lese mer

Se også