En samtale om lys
Utstillingen BOMBA i Kunstnernes Hus' overlyssaler er rammen for En samtale om lys, der Ane Hjort Guttu, Helle Siljeholm og Dag Erik Elgin drøfter lysets politikk. Samtalen er lagt til høyre sal, der vår tids fremste antikrigs-ikon, Pablo Picassos Guernica, ble vist i 1938.
Inkludert i utstillingsbilletten som kjøpes i resepsjonen. Gratis inngang for medlemmer.
Bli medlem fra kun 100,- i året! Klikk her for å lese mer
Om arrangementet
«Bomba» betyr på spansk både bombe og lyspære. Denne doble betydningen gjenfinnes i Guernica, der vi ser en ensom lyspære stråle ut et voldsomt lys i øverste billedkant. Elgin, Siljeholm og Hjort Guttu har alle arbeidet med lys i sine kunstnerskap, og de vil diskutere lyset som stadig tilbakevendende modernistisk trope. Lys kan bety opplysning, men kan også knyttes til lysglimtet idet en bombe eller et missil går av, autoritære ideer om renhet eller sollyset som er blitt omgjort til vare i den gentrifiserte høyhusbyen. Med Guernica og fascismens fremvekst i Europa på slutten av 1930-tallet som bakteppe, inviterer vi til en åpen samtale om lysets ambivalente status i historisk og samtidig kontekst.
I samtale
Dag Erik Elgins arbeid er forankret i en pågående undersøkelse av maleriets historie, modernismens idealer og samtidens visuelle uttrykksmåter. I nyere prosjekter introduseres tekstbaserte verk og repetitive strategier som katalysatorer for utforskning av modernismens innflytelse på samtidens kulturelle og estetiske uttrykk. De visuelle undersøkelsene ledsages av en parallell produksjon av tekster. Elgin har stilt ut omfattende både nasjonalt og internasjonalt på museer og institusjoner og hans verk er inkludert i offentlige og private samlinger. I 2014 ble han tildelt Carnegie Art Award førstepris for det monumentale verket Balance of Painters, først vist på OSL contemporary i 2012. Elgin var professor ved Kunstakademiet - KHiO (2010-2016) og har bidratt til en rekke publikasjoner og prosjekter som omhandler maleriets posisjon innen samtidskunsten.
Ane Hjort Guttu er billedkunstner og filmskaper med base i Oslo. Hun har produsert og regissert en rekke korte og lengre filmarbeider, og deltatt i filmfestivaler som MoMA Doc Fortnight, International Film Festival Rotterdam, CPH:Dox eller Courtisane Festival Ghent. Hun har vært festspillkunstner i 2015 og vist filmer på Sydneybiennalen, Gwangjubiennalen og Wien-biennalen, samt i en rekke internasjonale kunstinstitusjoner. Guttu er også aktiv som skribent og kurator, og hun er professor i samtidskunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Helle Siljeholm er kunstner og koreograf basert i Oslo, og jobber for tiden med en doktorgrad ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hennes kunstneriske praksis omfatter film, installasjon, skulptur, koreografi og performance. Hennes forskningsprosjekt utforsker geologiske enheter som fjell og landformasjoner, samt deres sammenveving av mennesker, natur og kultur innenfor geologisk tid, nåtid og mulige fremtider. Siljeholms kunstneriske arbeid, forskning og praksis er sterkt påvirket av ti års arbeid i ulike kunstneriske samarbeidsprosjekter i Midtøsten (Libanon, Palestina og Jordan).