Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

James Richards vises ikke i kinoen 29. mai
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Episode 3: Nødvendig eller godt

Thomas Østbye, Marte Vold, Terje Strømdal

Marte Vold om episoden

Thomas Østbye er en filmskaper og aktivist som lever og arbeider i Oslo. Han jobber hovedsaklig med dokumentar, ofte med en sterk politisk bevissthet og en stor vilje til å utforske det filmatiske. Jeg og Thomas overlappet et år på Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg, rundt år 2000, etterpå gikk han på klippelinja på filmskolen på Lillehammer.

Vårt første samarbeid var 20 år senere, i 2020, da vi begynte opptakene til filmen Tyngde, han på regi og lyd, jeg på foto. Det var kun oss og skuespiller Terje Strømdal, og i løpet av en liten uke filmet vi i Ljørdalen i Trysil, både dag og natt. Der noen ting var planlagt, mye fant vi ut av underveis.

Jeg opplever Thomas som enormt produktiv, og med en vilje til å jobbe mer, gjøre ting litt mer besværlig, gjøre filmene litt bedre, klarere. Han har mye å si om prosess og tanker omkring film som kunstform, og en vilje til å bli i samtaler om ting som det er vanskelig å finne endelige svar på. Og i denne åpenheten ligger det mye intimitet og vennskap for meg.

Kanskje er det riktig å si at vennskap i filmatiske samarbeid er noe jeg tenker på som like viktig som den profesjonelle utvekslingen. Jeg har til og med tenkt at jeg er en bedre samarbeidspartner og venn enn jeg er en ren fotograf, eller i alle fall at alt jeg har gjort av verdi i forbindelse med bevegelige bilder, har vært et resultat av å jobbe i nære og utviklende samarbeid. For meg innebærer vennskap oppmerksomhet, tid brukt sammen, interesse og tillit. Jeg tror at disse bestandelene er en inngang til å lage oppriktige og kraftfulle arbeider, uansett tematikk.

Takk for at dere lytter!

Om Thomas Østbye

Thomas Østbye (f. 1979) har markert seg med filmer som Human (2009), Imagining Emanuel (2011), Enhver har rett til (2021) og Tyngde (2022). Arbeidene hans har blitt vist i gallerier, på TV, og på filmfestivaler som blant annet Hotdocs, IDFA, CPH:DOX og New Directors/New Films på MoMA. Akkurat nå jobber han på dokumentaren Sivil ulydighet, som er del to i klimatriologien hans. Den handler om strategier og metoder i klimakampen. Parallelt med den jobber Thomas også med dokumentaren Samfunnet, hvor han ser på hva samfunnet er for oss, hva vi ønsker å bevare, og hva vi er villige til å gi slipp på.

Nevnte verk i samtalen og lenker

Om podkasten

Vakkert arbeid er en podkastserie i åtte deler hvor Marte Vold snakker med filmskapere om hvordan de arbeider, tenker og tviler i sitt virke. Hun prøver å få svar på spørsmål hun selv lurer på som filmskaper: Hvor finnes det som gir filmen liv? Hvordan griper man det? Og hvordan balansere kunstneriske, materielle og emosjonelle aspekter i randsonen mellom kunstverdenen og den kommersielle filmindustrien?