Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Symfoni for Kunstnernes Hus

Jubileumsverk 90 + 2 år
Fredag 28.10.22
Simfoni image 3x2 03

Kan man lytte til et bygg? Kan et hus settes i musikk? Og hva skjer når man tolker et hus og dets historie i en symfoni?

Symfoni for Kunstnernes Hus er en helhetlig musikalsk opplevelse og et stedsspesifikt verk, skrevet av Øyvind Torvund, en av Norges mest nyskapende samtidskomponister. NRKs Kringkastingsorkestret fremfører symfonien i salene på Kunstnernes Hus, der publikum kan vandre fritt omkring i musikken fra rom til rom. En symfoni er presentert som et kunstverk, et kunstverk er presentert som en symfonikonsert.

Om verket

Norge har en lang tradisjon for utsmykning av arkitektur, der man tilfører bygget et bankende hjerte i form av skulpturer, veggmalerier eller annet. Musikk fremføres tradisjonelt i en konsertarena som sjelden handler om lokalet i seg selv.

Symfoni for Kunstnernes Hus er en utstilling av sjelden sort: et utsmykningsverk i form av musikk. Dette samtidsverket kan kun oppleves under fremføring på Kunstnernes Hus. Symfonien er symbiotisk flettet sammen med arkitekturen og kan tas frem igjen og presenteres på Kunstnernes Hus i fremtidige anledninger.

Symfonien tar form av en helhetlig musikalsk opplevelse der publikum kan vandre fritt omkring i musikken fra rom til rom. Flere konserter foregår samtidig i en rekke av rommene i huset. Hvert rom har sin klare karakter som selvstendige romlige komposisjoner: rituell folkemusikk, klagesang for messingensemble, symfoniske bølger for strykere og harpe og elektronisk perkusjon. Samtidig er rommene i akustisk dialog med hverandre, med spørsmål og tilsvar og med melodiske elementer som flyter gjennom rommene. Totalt varer verket i ca. 30 minutter, og fremføres kun to ganger på fredag 28. oktober.

Det er ikkje ofte ein får mulighet til å lage ein symfoni som det går an å vandre rundt i.

Øyvind Torvund

Symfonien er skapt av Øyvind Torvund (f. 1976). Torvund er samtidskomponist med en fintfølelse for rom, som har en leken og eventyrlysten inngang til samtidsmusikk. Musikken er komponert for musikerne i Kringkastingsorkestret (KORK), med solistene Jennifer Torrence (perkusjon) og Jørgen Træen (synth). Det er ingen dirigent, hvert rom blir ledet av gruppelederne.

Symfonien urfremføres i anledning av Kunstnernes Hus utsatte feiring av 90-årsjubileet i 2020. Fremføringen er produsert i samarbeid med samtidsmusikkfestivalen Ultima og er et samarbeid med KORK.

Sinfoni kunstnernes hus 010
Sinfoni kunstnernes hus 012
Sinfoni kunstnernes hus 018
Sinfoni kunstnernes hus 026
Sinfoni kunstnernes hus 050
Sinfoni kunstnernes hus 042
Sinfoni kunstnernes hus 057
Sinfoni kunstnernes hus 036
Sinfoni kunstnernes hus 071

Teaser

Simfoni image 3x2 03

Se også