Rest in Space

Utstillingen tar utgangspunkt i de gjesteatelierprogrammer som finnes for kunstnere i dag over hele verden, med søkelys på de utstrakte mulighetene disse tilby. Utstillingen er et forsøk på å kartlegge samtidskunstneren som nomade og presenterer mange internasjonale og nasjonale kunstnere, med installasjon, skulptur, video, foto og lyd, og dessuten en virtuell plattform for kunst.

Om utstillingen
Utstillingsprosjektet Rest in Space består av ni ulike seksjoner, spenner fra det reelle til det virtuelle, og omfatter både arbeider laget spesielt for utstillingen og historiske arbeider, i tillegg til et videorom, et nettsted og et bibliotek. To av utstillingsrommene har arkitektur som er spesiallaget for utstillingen. Foruten nettprosjektet of videoer, viser vi 21 arbeider i forskjellig teknikker. Det deltar kunstnere fra flere generasjoner. Mange kommer til Oslo for å montere selv.
Rest in Space er planlagt som en vandreutstilling. Vi håper at den vil vises i flere land og slik "transportere" videre ideen om en mobil "nomadeleir". Konseptet er fleksibelt. Den nasjonale delen kan tilpasses til landet der utstillingen vises ved å plukke ut lokale kunstnere som så sendes til utlandet, og ved å velge internasjonale kunstnere som har atelierstipend i utsillingsåret.
Utstillingen tar i bruk hele huset. Den tar utgangspunkt i de gjesteatelierprogrammer som finnes for kunstnere i dag over hele verden, med søkelys på de utstrakte mulighetene disse tilby. Norge har hittil fokusert lite på dette, men med opprettelsen av Office for Contemporary Art Norway, som leier sitt kontor og fire atelierer på Kunstnernes Hus, håper vi at disse mulighetene for kunstnere og kuratorer blir satt på dagsorden.
Ved å se på gjesteatelierene som en form for nomadisk leir, vil utstillingen tilnærme seg temaet fra ulike retninger. Utstillingen er et forsøk på å kartlegge samtidskunstneren som nomade. Det sies i dag at for å være med i toppskiktet, må en kunstner være villi til å forflytte seg hele tiden. Det sies også at kunstneren og produktet får kortere og kortere levetid, ja, noen går så langt som til å si åtte måneder.
Utstillingen presenterer mange internasjonale og nasjonale kunstnere, med installasjon, skulptur, video, foto og lyd, og dessuten en virtuell plattform for kunst.
Utstillingen er kuratert av den tyske kunsthistorikeren Steffi Goldmann og undertegnede. Vi traff hverandre på Künstlerhaus Bethanien i 1996 da Goldmann finansierte sine studier ved å være gallerivakt og jeg var kunstner i det norske atelieret. Våre samtaler og diskusjoner har fortsatt siden den gang. Vi har kommet frem til at så vidt vi vet har ingen tatt for seg dette fenomenet på en utstilling tidligere, selv om det har pågått atelierprogrammer i nærmere tretti år.
Vår idé skjøt virkelig fart da vi fikk støtte hos Utenriksdepartementet til å sende norske kunstnere til India, Afrika og Australia. Disse velger igjen kunstnere som får et opphold i Oslo denne høsten.
Samarbeidet oss imellom, med kunstnerne og vår egen stab har vært en stor glede. Vi håper at denne velviljen og den positive prosessen vil smitte over på publikum.
Kunstnere
Anita Dube, Churchill Madikida, Maria Thereza Alves, Chiaru Shiota, subREAL, Matthias Lengner, Marina Abramovic, Mitsuko Miawa, Alex Flemming , Basserode, Gordon Monahan, Lotte Konow Lund