Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Vilje - Intensjon "Provins"

22.01.83 – 13.02.83
PROVIN Sjanfeb1983

Vilje — intensjon er stikkord når det gjelder utstillingsfellesskapet «Provins».

Gruppen begynte å arbeide sammen under studietiden ved akademiet i Oslo. Gradvis oppdaget vi at vi delte mange tanker om samtiden, om «kunst» i vår tids samfunn.

Vi studerte ved akademiet mot slutten av syttiåra, ei tid da sosialrealisme vant stor respekt hos kunstnere såvel som publikum i Norge. Nå kunne en virkelig «se» hva som var kunst, hvem som kunne, og hva en skulle synes om verden. I «Provins» var vi klar over at dette muligens var et blindspor. Vi ble fort lei av den «ensomme vandrer» i tomme gater og lange korridorer, de evindelige reaksjoner på den triste, kolde verden. Kunst kan være mer enn en negativ reaksjon.

Vi følte at den type holdning som disse sosialrealistiske arbeidene representerte ikke utfordret folk til å tenke positivt. At det trengtes et annet formspråk for å gi impulser til konstruktiv handling. I New York-skolens kunstnere fant vi et historisk utgangspunkt for våre oppfatninger om kunst, og en del Rauchenbergs og Jasper Johns ble produsert i denne tiden. Vi var også opptatt av Marcel Duchamp og hans objekter som uttrykte handling/valg mer enn kunstproduktet. Istedet for å reprodusere de triste aspekter av verden i mer eller mindre triste figurative bilder, ville vi skape en ny visuell verden. Bygge opp et visuelt miljø av enkle grunnformer, «forenklet» estetikk, og prøve igjen formale visuelle virkemidler. I denne prosessen ble deten naturlig overgang fra maleri til tredimensjonalt for flertallet i gruppen, mens maleriet fortsatt er utnyttet og det dynamiske ved handlingen viser seg i ekspresjonistiske abstrakte og figurative malerier. En vilje til objektiv analyse kan anes bak de konkrete skulpturene. Objektivitet og fantasi. Skjønnhet. Antimonumentalisme. Antisentimentalitet. Holdninger vi tror er aktuelle og grunnleggende for utvikling av et godt samfunn. Derer ikke prostitusjon av ens idéer og ens forståelse for livet akseptabel i noen grad. «Provins'» kunstnere gjør heller annet arbeide for å «overleve», framfor det å tekke publikum av kommersielle grunner. Men at folk vil lures av kunstnere såvel som andre, er en kjennsgjerning.

Vår første utstilling hadde vi våren 1980 hos Kjell Varvin i «Galleri Musk» i Lommedalen utenfor Oslo. Hovedsaklig malerier og collager. Året etter ble det ny utstilling, vinteren 1981, i Bergen Kunstforening. Nå hadde interessen for det tredimensjonale og arkitektoniske muligheter med objektet i rommet blitt framtredende, også gulvet som utstillingssted ble mer og mer naturlig — en konsekvens av tanken om antimonumentalisme kanskje. 1 1982 stilte «Provins» ut i Blomquist Kunsthandel i Oslo og i Nordiska Kunstsenter i Helsinki. Gulvet var tilknyttet skulpturene, veggen maleriet. Mye av samme holdning til objekt og rom vil ses i lokalene i Tromsø Kunstforening.

«Provins'» medlemmer er: Synnøve Ellingsen, Svanhild Heggedal, Ingunn Hvalø Hansen, Helge Korvald, Reidar Kraugerud, Tom Lid, Jon Mørk.

Vi har invitert tre gjesteutstillere som har tilknytning til vårt syn og som vi setter stor pris på som kunstnere:

J. O. Mallander, kunstkritiker, kunstner, kulturell aktivist fra Helsinki, Paul Brand, sveitsisk, bor i Norge, underviser ved Akademiet i Oslo, Jørgen Dobloug, norsk, bor i Tyskland.

Synnøve Ellingsen

Se også