Olaf Rude

Olaf Rude (1886-1957) var en kjent dansk kunstner. En minneutstilling ble holdt her på Kunstnernes Hus til ære for Rude og denne dette skjedde fra 5. - 20. april 1958. Olaf Rude var innom kubismen i noen av sine verk, men gikk senere i en retning mot en mer frigjort naturgjengivelse. Han tar for det meste i bruk et moderne og forenklet formspråk i bildene, til tross for dette har verkene hans også et hint av det å gjenskape hverdagslige motiver slik som bondemalerne var kjent for. På utstillingen ble det stilt ut en mengde av hans verk både malerier og akvareller fra 1903- ca. 1955.
Utdrag fra katalogen
«Olaf Rudes navn er et av de største i nyere dansk kunst. Han var en av banebryterne for den nye kolorisme som blomstret opp men den såkalte 'Bornholskolen'. Foruten Rude teller denne skolen så store skikkelser som Karl Isakson, Edvard Weie og Oluf Høst. Sammen med Harald Giersing, William Scharff og Vilhelm Lundstrøm har Bornholmskolen øvet den mest avgjørende innflytelse på det danske maleriets utvikling i dette århundre.
...
For oss nordmenn kan det være av interesse å notere at Rude selv har nevnt Edvard Munch som en maler han 'beundrede over alle grænser'. Men det er bare få egentlige Munch'ske bilder i hans produksjon. Derimot har Matisse hatt en viss betydning for hans uttrykksform. Det kan vi forstå. For Rude elsket den klare og tydelige tale og hadde en eiendommelig evne til straks å anslå farvens fulle og sterke klang på lerretet.»
- Direksjonen for Kunstnernes Hus
Bilder fra katalogen

