Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Kenneth Goldsmith

Retyping a Library
09.06.22 – 07.08.22
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 05

I samarbeid med Lofoten International Art Festival (LIAF) har vi gleden av å presentere Retyping a Library, en separatutstilling av Kenneth Goldsmith. Utstillingen er kuratert av Francesco Urbano Ragazzi, kunstneriske ledere for LIAF 2022, og Anne Hilde Neset, direktør ved Kunstnernes Hus, og presenterer et nytt verk av den amerikanske kunstneren og poeten.

Om utstillingen

Retyping a Library er et nytt prosjekt av Kenneth Goldsmith som presenteres før første gang på Kunstnernes Hus. I sentrum av utstillingen ligger mer enn 200 bokser. I hver boks finner man et manuskript på løkskinnspapir som vitner om den gigantiske oppgaven kunstneren har satt seg fore: å gjenskrive alle bøkene i sitt bibliotek med en skrivemaskin.

Retyping a Library kan enten være en stoisk øvelse i oppmerksomhet eller et godt uttenkt bedrageri. Det er i alle fall en hyllest til litteratur og det daglige arbeidet som skal til for å skape den. Slik beskriver kunstneren hvordan verket ble til:

«I 2002 begynte jeg å gjenskrive biblioteket mitt på skrivemaskin. Dette var under storhetstiden for fildeling og når det å kopiere var alt. Det virket på meg som om ting kun hadde verdi om de eksisterte i flere kopier; politisk og sosialt følte jeg at om ikke alle kunne ha noe, ja da hadde det ingen verdi. Så i 2002 satte jeg meg ned og skrev ned Moby Dick på nytt. Spol frem til nedstengningen. Jeg satt ofte alene i atelieret. Og i disse stundene begynte tankene mine å gå tilbake til 2002 - hva om denne gjenskrivingen av biblioteket hadde gått i en annen retning? Hva om jeg starter den på nytt, lar det utvikle seg til et hybridprosjekt, der litteraturen smeltes sammen med visuell kunst?»

Retyping a Library føyer seg inn i praksisen med «uncreative writing», som Goldsmith realiserte og teoretiserte gjennom radikale klipp-og-lim-prosjekter som eksempelvis Day (2003), Printing Out the Internet (2013) og The Hillary Clinton Emails (2019). I montrene som er spredd i utstillingsrommet på Kunstnernes Hus er hver kopierte bok akkompagnert av et portrett av dens forfatter, tegnet av Goldsmith selv. Biblioteket spenner fra Theodor Adorno til Unica Zürn, via Lydia Cabrera, Hélène Cixous, Karl Ove Knausgård, Léopold Sėdar Senghor, Gayatri Chakravorty Spivak, til Jun'ichirō Tanizaki, og mange flere.

Last ned utstillingskatalogen:

Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 01
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 02
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res v3 24
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res v3 21
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 11
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 07
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 09
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 10
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 06
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 08
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 14
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 13
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res 12
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res v3 16
Kunstnernes Hus Kenneth Goldsmith Retyping Library Web Res v3 25

Om kunstneren

Kenneth Goldsmith (f. 1961) er en amerikansk forfatter, poet og kunstner. Han har utgitt ti poesibøker og flere essayer, deriblant Wasting Time on The Internet (2016) og Duchamp Is My Lawyer: The Polemics, Pragmatics, and Poetics of UbuWeb (2020) om hans store digitale arkiv over avantgardistisk kunst, UbuWeb.

I 2013 presenterte Goldsmith utstillingen Printing Out the Internet på Labor Gallery i Mexico, der han fylte et rom med ti tonn papir til ære for internetaktivisten Aaron Swartz. I 2019 stilte han ut HILLARY:The Hillary Clinton Emails på Veneziabiennalen, der han skrev ut alle de 62 000 sidene av Clintons kontroversielle e-poster.

22abr2017 KENNETH GOLDSMITH 0045 2022 05 19 100617 dtez
Kenneth Goldsmith © Jerónimo Álvarez

Takk til Italian Council som støtter denne utstillingen og til Sparebankstiftelsen DNB som støtter våre sommerutstillinger.

Se også