Johs. Rian

Denne retrospektiv utstilling med Johs. Rian fant sted i Kunstnernes Hus i 1967. Den samme utstillingen ble også satt opp hos Trondhjems Kunstforening samme år. Utstillingens verk strakte seg over nesten et halvt århundre fra 1920 til 1967 og var hentet fra private og offentlige samlinger. Det var stilt ut 56 malerier, alle sammen i olje på lerret.
Utdrag fra katalogen
Da direksjonen for Kunstnernes Hus i sin tid spurte Johs. Rian om ikke en nu forlengst passert fødselsdag kunne ha vært et passende påskudd for en retrospektiv utstilling, svarte han nei. Selvfølgelig, vil enhver si som kjenner Rian. Når det gjelder en begivenhet som f. eks. en 75 årsdag, av Rian helst gjort til en alminnelig dag selv om den ville falle på den syttende mai, måtte han sin natur tro frabe seg all offentlig oppstuss. Bare blant venner hvor anledningen ikke kunne hemmeligholdes ville han høyst tillate et ganske svakt støt i trompeten, hvis han selv fikk råde.
Vi takker Johs. Rian fordi han, efter tilstrekkelig nøding, til slutt lot seg overtale. Det blir en utstilling som spenner over et tidsrom av nesten et halvt hundreår fra 1920 til i dag. Den viser en utviklingslinje som ikke følger den vanlige kurve. Her er et maleri skapt av en kunstner hvis sinn blir yngre for hver dag og det er nettopp denne omvendte proposjonalitet som gjør Rians utvikling så spennende.
For at denne retrospektive utstilling i Oslo og Trondheim skulle kunne gjennomføres, måtte man selvsagt ty til både offentlige og private samlinger, og jeg vil derfor på vegne av direksjonen for Kunstnernes Hus og styret for Trondhjems Kunstforening, frembære en takk til alle som har gjort utstillingen mulig. Samtidig skal magister Magne Malmanger ha takk for forordet han har skrevet til katalogen.
Om kunstneren
Johs. Rian (1891-1981) var en norsk maler og grafiker fra Nord-Trøndelag. Han er kjent som en av sin tids store kolorister, men hans originalitet kom ikke skikkelig til syne før de siste 20 årene hans som kunstner da han gikk helt over til non-figurativ maleri. Han var utdannet ved Statens Kunstakademi under Axel Revol.
Fra 1960 konsentrerte Rian se kun om virkemidlene farge, form, flate og linje og gikk helt bort fra det figurative.
Rian ble utnevnt som ridder av 1. klasse i St. Olavs Orden.
Han er representert blant annet ved Nasjonalgalleriet og Statens Museum for Kunst i København.