Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Holding Pattern

25.11.22 – 15.01.23
Panhans Winkler Freeroam à rebours Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8443

Hvilke mønstre former våre liv? Utstillingen Holding Pattern presenterer et utvalg internasjonale kunstnere som på ulikt vis utforsker hvilke bevegelser, koreografier, rytmer og algoritmer som bevisst eller ubevisst former oss.

Om utstillingen

Holding Pattern kan oversettes med «ventemønster», og henviser til banen et fly må følge i tilfelle kø ved innflyvning, sirklende over landskapet til kontrolltårnet gir klarsignal for landing. På engelsk kan uttrykket også bli brukt om en type forsvarsspill i fotball som skal kontrollere og stagge spillets flyt, eller den avventende rytmen en jazzkvartett kan holde i vente på solisten. Mer generelt brukes uttrykket om det å forbli i en tilstand eller fortsette å gjenta et handlingsmønster mens man venter på at noe skal skje.

Utstillingen er co-kuratert av Kunstnernes Hus’ direktør Anne Hilde Neset og forfatter Tom McCarthy. I McCarthys romaner finnes det en gjentakende scene: en menneskeskikkelse som er fanget i et mønster, omgitt av elektroniske kretser og teknologiske systemer. Gjennomgående fremtrer kroppen som del av en større kybernetisk koreografi, i en armatur av proteser eller i komplekse kretser og koblinger. Utstillingen er en invitasjon til å utforske disse temaene gjennom samtidskunst.

Holding Pattern inkluderer en rekke store filminstallasjoner som Stan Douglas’ Luanda-Kinshasa, et seks timers loop som følger en imaginær jamsession i New Yorks legendariske Columbia 30th Street Studio. I sitt tredelte verk SLOW DANS utforsker Turnerpris-vinner Elizabeth Price forholdet mellom det fysiske og det digitale i en fiktiv fortid, parallell nåtid og mulig fremtid. Harun Farockis Deep Play er en filminstallasjon som belyser hvordan en historisk fotballkamp blir analysert og kringkastet, og den fysiske og sosiale koreografien som utspiller seg i et lagspill. Stefan Panhans og Andrea Winklers Freeroam À Rebours undersøker temporaliteten, logikken og de både voldelige og ømme samhandlingene mellom dansere og digitale avatarer i Grand Theft Auto-universet. Videre inkluderer utstillingen Susan Philipsz, også mottaker av Turner-prisen, og hennes verk Ambient Air. Her tegner kunstneren et bokstavelig ventemønster over Berlins himmel mens hun nynner Brian Enos «Music for Airports» fra cockpiten i et lite fly, og sender stemmen sin via radiotårnet til Tegel lufthavns høyttaleranlegg. Den svenske avantgardekunstneren og poeten Åke Hodells banebrytende verk igevär («to arms») der det militære kommandoordet som samler soldater til formasjon tolkes gjennom repetisjon, vises i ny form. Bestillingsverket Hold On av koreograf Ingri Fiksdals inneholder en tolkning av igevär gjennom dans som blir fremført under utstillingen.

Holding Pattern vises mellom 25. november 2022 og 15. januar 2023. Deretter reiser utstillingen til HMKV i Dortmund, Tyskland.

Elizabeth Price SLOW DANS Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8415
Elizabeth Price SLOW DANS DSF8424
Elizabeth Price SLOW DANS DSF8428 Pano
Harun Farocki Deep Play Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8376
Harun Farocki Deep play DSF8393
Panhans Winkler Freeroam à rebours Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8443
Stefan Panhans Andrea Winkler Freeroam À Rebours DSF8473
Stefan Panhans Andrea Winkler Freeroam À Rebours DSF8474
Stefan Panhans Andrea Winkler Freeroam À Rebours DSF8493
Åke Hodell igevär Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8570 HDR
Åke Hodell igevär DSF8577
Åke Hodell igevär DSF8584
Stan Douglas Luanda Kinshasa Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8500
Stan Douglas Luanda Kinshasa DSF8503
Stan Douglas Luanda Kinshasa Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8506
Susan Philipsz Ambient Air Vegard Kleven c Kunstnernes Hus DSF8559 HDR
KH JH Holding Pattern 5553
KH JH Holding Pattern 5521

Utstillingskatalog

I forbindelse med utstillingen har Lenz Publishing utgitt en publikasjon med et omfattende, nytt essay av Tom McCarthy og nye bidrag av Inke Arns, Magnus Haglund, Sina Najafi, Anne Hilde Neset, Susan Philipsz, David Toop og Judith Vrancken.

Kjøp katalogen i butikken på Kunstnernes Hus eller bestill den her.

HP katalog omslag

Kunstnerne

Kuratert av

Støttet av

Takk til Goethe-Institut og Fritt Ord for støtte av utstillingen, og til Sparebankstiftelsen for støtte av sideprogrammet.

Fritt-Ord-jpeg
Logo Goethe Institut
Logo Sparebankstiftelsen DNB

Anmeldelser

Det er et markant underskudd på ambisiøse og idédrevne gruppeutstillinger som Holding Pattern i Oslo.

- Kunstkritikk

Selv har jeg fortsatt å tenke på Holding Pattern uvanlig lenge etter at jeg forlot den. Så ambisiøse og stjernespekkede gruppeutstillinger er da heller ikke dagligdags i Oslo.

- Klassekampen

Utstillingen er stramt komponert. Nettopp derfor føles den befriende lett og ledig.

- Morgenbladet

Det viser seg fort at kunstnerne lager like fengende, visuelle universer som det du finner i dataspillene.

- Dagsavisen

I et fly, i en loooooop

- Intervju med Tom McCarthy, Klassekampen

Holding Pattern Se alle