Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant stengt)

Den offisielle finske kunstutstilling

07.01.50 – 05.02.50
Den offisielle kunstutstillingen

Den offisielle finske utstillingen ble arrangert ved Kunstnernes Hus i 1950 i samarbeid med Bildende Kunstneres Styre. Utstillingen inneholdt malerier, skulpturer, tegninger og grafikk av diverse finske kunstnere. Blant kunsten i utstillingen var det fire malerier av Helene Schjerfbeck og ti tegninger av Akseli Gallen-Kallela.

Utdrag fra katalogen

Velkommen til Norge!

Det er i første rekke et kulturelt behov, men også i høy grad en livsbetingelse for en liten kulturnasjon som vår å stå i intim kulturell forbindelse med sine naboland og de store, gamle kulturland for derved å utbygge, fornye og foredle den egenart som er sprunget ut av landets natur og folkelynne.

Finland har fra gammelt vært vårt naboland, men det må erkjennes at det norske folks kjennskap til finsk kunst har vært mangelfull.
Men også i vårt land har vi utmerket kjennskap til mestrene i finsk kunst i siste halvdel av forrige århundre. Høyt skattet er Albert Edelfelt, den store figurkompositøren, den uforlignelige portrettmaleren, klassikeren i finsk kunst, som i ung alder nådde verdensry. Han var samtidig og venn av dansken P. Severin Krøyer, svensken Ernst Josephson og vår Christian Krohg, og som disse studerte han i årrekker i Frankrike. Det var landesorg da Albert Edelfelt døde, bare vel 50 år gammel, og hans fedreland ga ham en fyrstelig begravelse.

Også den berømte Eero Järnefelt har mange beundrere i Norge, likeså den festlige og utrolig virtuose Gunnar Berndtson og Magnus Enckell. Stor beundring nærer vi for den geniale Helene Schjerfbecks sjelfulle kunst, og ikke å forglemme den mesterlige Akseli Gallen-Kallela, som på en intens og monumental måte skildret sitt folks sterke egenart.

Billedhoggerne fra forrige århundre har det norske folk hatt mindre kjennskap til. Best kjent her er Walter Runeberg, bl. a. for sin ypperlige skildring av Bjørnstjerne Bjørnson, men også Wallgren er høyt skattet. Da har vi langt bedre kjennskap til den lange rekken av høyt begavede billedhoggere, som i våre dager kaster glans over finsk kunst, og i Norge som i mange andre land beundres høyt Finlands store skulptør Wäinö Aaltonen, - kunstneren med den strenge monumentale holdningen og den fine og følsomme menneskeskildring.

Også Finlands store malere Tyko Sallinen, Marcus Collin, Alvar Cawén og Juho Rissanen har en høy stjerne i vårt land, - men mange, alt for mange av Finlands yngre bildende kunstnere har vi hittil hatt alt for mangelfullt kjennskap til, et forhold denne utstillingen vil bøte på. Godt kjent hos oss er dog monumentalmaleren Lennart Segerstråle, som i Finlands Bank mens bombene falt, fullførte freskene «Finland vaknar» og «Finland bygger upp»>, - fresker som i sitt idéinnhold og i sin tilblivelse kan stå som et vakkert symbol på det stolte og frihetselskende finske folk, som ved sin intense innsats på det kulturelle som på det fysiske område har skapt den høyeste respekt over hele jordkloden.
Vi takker den finske stat og de finske kunstnere for den spontane mottakelse av vår invitasjon, og vi ønsker alle våre finske gjester.

Hjertelig velkommen til Norge!

Oslo i januar 1950

Ulrik Hendriksen, Formann i Bildende Kunstneres Styre

Se også