Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)
Hold\
MFA Avgangsutstilling 2025
Masterstudentene i billedkunst ved Kunstakademiet (Kunsthøgskolen i Oslo) presenterer sine avgangsarbeider i en felles utstilling på Kunstnernes Hus. Visningsrommene omfatter foajeen, restauranten, resepsjonen, nedre utstillingssal, kinoen og Akademirommet, Pakkerommet, Loftet på husets bakside, samt korridorene.
Over døren på baksiden av Kunstnernes Hus står «Statens Kunstakademi» skrevet: et minne fra den gangen akademiet holdt til her. Inngangen har i lengre tid blitt holdt oppe av to stillasstolper.
Med dette bildet som utgangspunkt, innledet vi – avgangsklassen på masterstudiet i billedkunst ved Kunsthøgskolen i Oslo – en samtale om hvilken funksjon støttende strukturer har. Hva det vil si å være til stede, også i usikkerhet. Stillaset ble en måte å tenke på: ikke kun et symbol på noe som støtter opp om noe, men noe som også utfolder seg som en slags hinne\et klede\en temporalitet\en påminnelse om noe uferdig.
Avgangsutstillingen kombinerer ulike praksiser som spenner fra fiktive audioguider og storskala malerier, til 35 mm lysbildefremvisninger av permafrost. Gjennom en utstillingsarkitektur satt sammen av bygningsmateriale – netting, plast og stillasstolper – ønsker de 19 kunstnerne å finne sin plass mellom, i, og gjennom Kunstnernes Hus' labyrintiske arkitektur.
I løpet av utstillingsperioden vil det være et visningsprogram, performance, samt en avispublikasjon. Utstillingen er kuratert i samarbeid med professor Lisa Rosendahl.
Deltakende kunstnere
Carmel Alabbasi
Carmel Alabbasi er en tverrfaglig kunstner som arbeider med fotografi, video, lyd, eksperimentell film, installasjon og skulptur. Med bakgrunn i journalistikk, sosialantropologi og billedkunst forener deres praksis kritisk forskning med materiell eksperimentering. Alabbasis arbeid utforsker temaer som fravær, forsvinning og systematisk utslettelse, og sporer hvordan kropper, steder, identitet og både kollektive og personlige minner formes av kolonial og patriarkalsk vold i Palestina.
Victoria Alstrup
Victoria Alstrup (f. 1994) bor og arbeider i Oslo, Norge. Hun har en bachelorgrad i billedkunst fra Kunsthøgskolen i Oslo (2023) og fullfører for tiden sin mastergrad i billedkunst ved Kunstakademiet.
Vilja Houen Askelund
Vilja Houen Askelund er en kunstner fra Stavanger som bor og jobber i Oslo. I sin praksis er Askelund opptatt av det kulturelle fenomenet teenage-ness: hvordan vi forstår og relaterer til verden som tenåringer. Hun arbeider skulpturelt med tekstil, leire, objekter og kollasj. Askelund har en bachelor i billedkunst fra Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo og er i ferd med å fullføre en mastergrad.
Åsa Båve
Åsa Båve (f. 1988) er kunstner og filmskaper med base i Oslo og Göteborg. Hun arbeider med installasjon, skulptur, performance og video. Arbeidene hennes utgår fra vedlikeholdsarbeid, omsorg og sårbarhet. Hun er særlig opptatt av materialer som bærer kroppslige og hverdagslige referanser, i løpet av mastergraden har hun arbeidet med såpe som et levende og forgjengelig materiale. Arbeidene hennes har vært vist bland annet ved Aarhus Kunsthall, 3:e Våningen i Göteborg og på Southern Sweden Design Days i Malmö. Hun var også en del av gruppeutstillingen Caring Futures i samarbeid med Universitetet i Stavanger (UiS) og kunstner og kurator Hege Tapio.
Kim Andreas Roland Berger
Kim Andreas Roland Berger (f. 1993, Oslo, Norge) bor og arbeider i Oslo:
"Jeg arbeider med serier av malerier og treskulpturer. Prosessen starter med å tegne på morgenen før hodet har våknet. Komposisjonen tar utgangspunkt i arkitekturen og naturen på familiegården og kunsthistoriske referanser og en kontrast mellom geometriske flater og flytende organiske former. Og viser til fragmenterte billedrom med stabler av malerier basert på hvordan malerier over tid stabler seg langs veggene i mitt studio. Tidligere utdanning inkluderer: Einar Granum Kunstfagskole (2017-2019) Bachelor, Kunstakademiet i Oslo (2020-2023) og Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest (Utveksling, 2024)."
Thyra Dragseth
Thyra Dragseth (f. 1993, København) er en norsk kunstner som bor og arbeider mellom Oslo og Lisboa. Dragseth arbeider tverrfaglig med fotografi, video, lyd, tekst og installasjon. Hennes praksis er forankret i feministisk ideologi, og tar ofte utgangspunkt i mellommenneskelige relasjoner. Arbeidet hennes, som bygger på selvbiografiske tradisjoner, retter et kritisk blikk mot spørsmål om sannhet og persepsjon. Dragseth var medinitiativtaker til det diskursive kuratoriske prosjektet Lars Lisboa (2021–2023) som fungerte som en plattform for utstillinger og arrangementer. Nylige separat og gruppeutstillinger inkluderer: Candyland, Stockholm (2025); Galleri K4, Oslo (2025); Pachinko, Oslo (2024); OSTRA Practice, Lisboa (2024); Kristiansand Kunsthall (2023); Sol Nexø, Bornholm (2023); og MELK Galleri, Oslo (2021).
Elise Dypvik
Elise Dypvik er en samtidskunstner basert i Oslo, og fullfører for tiden sin mastergrad i billedkunst ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber hovedsakelig med multimedia installasjoner som kombinerer skulptur, lyd, video og performance, og utforsker krysningspunktet mellom digitale og fysiske virkeligheter. Hennes kunstneriske praksis undersøker de psykologiske effektene av det moderne livet, med særlig fokus på hvordan hukommelse, følelser og menneskets biologi samspiller med en stadig mer teknologisk verden. Inspirert av science fiction, TV-spill og naturopplevelser, konstruerer Dypvik spekulative scenarioer og forestilte fremtider som reflekterer rundt eksistensielle spørsmål og følelsen av fremmedgjøring i samtiden.
Signe Greve
Gjennom skulptur, installasjon og performance utforsker Signe Greve dynamikken mellom angst, natur og menneskelig sårbarhet. Hun nærmer seg disse temaene gjennom vertskap som konsept og metafor for å undersøke forholdet mellom orden og kaos, tillit og kontroll.
Greve er fascinert av verten som både et fysisk og psykologisk rom for komfort og som et bilde på spenningen mellom trygghet og usikkerhet. Hun utforsker denne ambivalensen gjennom materialundersøkelse og posisjonering. I sin praksis jobber Greve primært med organiske og egenutviklede materialer, da dette er viktig både bærekraftig og konseptuelt for arbeidet hennes.
Lova Hiselius
Lova Hiselius (f. 1997, Stockholm) er en billedkunstner basert i Oslo. Hun arbeider tverrfaglig med maleri og installasjon. Gjennom fenomener som Skyggen, Spøkelset, Avtrykket og Speilingen undersøker hun grensene mellom nærvær og fravær i nøye utvalgte motiver. Ved å skape verk som utfordrer skillet mellom forestilling og virkelighet, utforsker hun hvordan følelser som frykt og lengsel kan tre fram i materiell form. De siste årene har hun deltatt i utstillinger ved Liljevalchs (Stockholm), Billedkunstnerne i Oslo, Oslo Kunstforening og Podium. Hiselius deltok i sommerresidensen OsloCity#12 ved Podium, og hennes masterprosjekt ble vist på Centralbanken.
Mohamed Jabaly
Mohamed Jabaly er en prisvinnende palestinsk filmskaper og produsent fra Gaza by, hvis dokumentarer fanger hjemlandets mot og ånd. Hans nyeste film, Life is Beautiful – Al Haya Helwa, har fått internasjonal anerkjennelse og en rekke priser, blant annet Best Directing Award under IDFA 2023 og Best Nordic Documentary under Nordic Panorama 2024. Hans tidligere prisbelønte dokumentar Ambulance (2016), har blitt vist på store filmfestivaler og har fortsatt stor gjenklang over hele verden.
Jabaly er dedikert til å utvikle talent, og han ledet i ti år filmverksteder i Gaza før han flyttet til Tromsø, der han nå leder Vennskapsby-programmet på Tvibit. Som en sentral deltaker i Palestine Film Institute leder han festivaldelegasjoner og driver Palestine Documentary Hub. Mohamed har sittet i juryer for festivaler som IDFA, One World og Nordic Panorama. Jabaly har en bachelorgrad fra Nordland Kunst- og Filmhøgskole og fullfører for tiden en mastergrad ved Kunsthøgskolen i Oslo.
David Tobias Bonde Jensen
David Tobias Bonde Jensen
(f. 1988) er en dansk billedkunstner som bor og arbeider i Norge. Jensens arbeid utforsker spekulative, spektrale og mer-enn-menneskelige kropper – kropper som migrerer mellom fiksjon, virkelighet og ulike vitenskapelige paradigmer, fanget mellom forskjellige fortellinger. Gjennom å leke med de performative mulighetene og den poetiske potensialiteten i animasjonsmedier, spesialeffekter, lyddesign og sang, forsøker Jensen å gi disse ofte tausgjorte og misforståtte kropper et nærvær, en stemme og et rom hvor de kan artikulere historiene sine – enten de er dyr, utenomjordiske, døde eller noe midt imellom.
George McGoldrick
George Seamus McGoldrick (f. 1995, London) bor og jobber for tiden mellom Oslo og Kent, Storbritannia. Hans nyeste serie arbeider med tittelen Starter-packs utforsker hvordan løftet om en ny friluftshobby eller dypere kunnskap om ens familiehistorie både kan produseres og kjøpes på nett.
David Noro
David Noro (f. 1993, DK/ITA) er en billedkunstner basert i Oslo og København. Han studerte kunst ved Gerrit Rietveld Akademiet i Amsterdam (2014–2018) og tar for tiden en mastergrad i kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo (2023–2025).
Noro er primært maler, men arbeider også med collage, tegning, tekstiler og skulptur. Hans praksis er forankret i et personlig arkiv av ord, tekster, sanger og samtaler, som han filtrerer fragmenter av hverdagen gjennom. Disse fragmentene oversettes til lagdelte komposisjoner der narrative spor flimrer inn og ut av fokus, formet av merkeskaping og materialutforskning.
Sentralt i maleriet hans er blikket – den som ser, og den som blir sett på. Noros verk har en stille spenning mellom tilstedeværelse og avstand, der bilder utfolder seg med en øyeblikkelig, relasjonell sensibilitet. Motiver oppstår intuitivt, og skifter mellom det poetiske og det prosaiske, uten å sette seg fast i en fast betydning.
May-Oisín Qviller
May-Oisín Qviller (f. 1995) er hovedsakelig filmskaper, men jobber også med lyd, musikk, foto og skriving. Hans arbeid utforsker hvordan vi sanser og forstår verden rundt oss, spesielt for de av oss som ikke klarer å bruke et talende eller skrivende språk for å tydelig kommunisere hvordan vi føler oss og hvorfor. Med denne interessen blir ofte de ekstreme sidene av menneskelig atferd utforsket, som traumer, vold og hat. Til tross for de vanskelige tematikkene prøver verkene så godt de kan å fremstå som sanger, for å kunne skape et språk som er tilgjengelig, barnlig og nysgjerrig.
Klara Josefin Rosenlund
Klara Rosenlund (f. 1991) er en svensk kunstner basert i Norge, med en BFA fra Kunstakademiet i Bergen og en kommende mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2025. Arbeidene hennes har blant annet blitt vist på Vent Space i Tallinn, Gyldenpris Kunsthall i Bergen og Halmstad Konsthall i Sverige. Verkene hennes kretser ofte rundt temaer som sårbarhet, trussel og emosjonelle spenningsfelt.
Sondre Røe
Sondre Røe (f. 1993, Harstad) arbeider med maleri, fotografi, film og digitale medier i en multidisiplinær praksis med fokus på identitet og oppmerksomhet. Nylige utstillinger inkluderer Mikey Laundry Art Garden (Bergen), Kunstnernes Hus (Oslo), Saksumdal Tempel (Lillehammer), Nitja (Lillestrøm) og Salgshallen (Oslo).
Taylor Alaina Liebenstein Smith
Taylor Alaina Liebenstein Smith (f. 1993) er en amerikansk, fransk-naturalisert kunstner. Hun forstår klimakrisen som en krise i persepsjonen, og dermed også i evnen til å påvirke. Med dette i tankene forsøker hun å kultivere inntoning og emosjonell sensitivitet overfor tilsynelatende døde eller fjerne geobiologiske enheter som permafrost eller biofilm. For å gjøre dette samarbeider hun med forskere, poeter, dansere, arkitekter og andre arter, og dekonstruerer de oppfattede grensene mellom vitenskapelig og kunstnerisk kunnskap. Materielt sett utforsker hennes praksis de poetiske skjæringspunktene mellom analoge og biologiske medier, og hun blander biokunst med film og video, installasjon, performance, lyd, fotografi, grafikk og tekst. Hun har en mastergrad i kulturformidling fra École du Louvre og en bachelorgrad i maleri og kunsthistorie fra Boston University. Arbeidene hennes har vært utstilt i Frankrike, Norge, Finland, Tyskland, Spania og USA. Hun er medlem av det finske Bioart Society, og arbeidene hennes er også inkludert i franske nasjonale samlinger.
Sanna Sønstebø
Sanna Sønstebø (f. 1999) skaper instruksjoner og konseptuelle rammeverk som utgangspunkt for tekst-, video- og performance-verk. Hun jobber med hverdagslige mønster og forutsigbare situasjoner, og har som intensjon å fremmedgjøre disse gjennom prosjektene. Sanna har en BFA fra Leeds Arts University i 2019, og ferdigstiller nå sin MFA ved Kunsthøyskolen i Oslo. Hun har deltatt i utstillinger på Akademirommet på Kunstnernes Hus i Oslo i 2024 og Assembly House i Leeds med kunstnerkollektivet We Didn’t Fancy i 2023. Hun deltok på kunstneroppholdet #23 Understanding Intelligence hos Praksis i Oslo i 2022.
Isak Ree Torgersen
Isak Ree Torgersen (f. 1994, Oslo) er en multimedial kunstner som arbeider i skjæringspunktet mellom ambisjon og desperasjon. Med denne bioen forsøker han å omforme ambisjon til institusjonell legitimitet, formet av publikums påvirkning og velvilje. Anse dette som en bønn om å få stille ut internasjonalt eller institusjonelt.