Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 12-17 (Restaurant 11-22)

Tyngde

Av Thomas Østbye | Demian Vitanza i samtale med Marte Vold
Søndag 05.03.23
Tyngde 1

En vakker og medrivende film regissert av Thomas Østbye og fortalt av Terje Strømdahl om hans avdøde ektemann Vidar. Filmen er basert på Demian Vitanzas prisvinnende scenetekst.

Etter filmen blir det en samtale mellom Marte Vold (foto) og Demian Vitanza (manus) om samspillet mellom ord og bilder.

Om filmen

Tyngde er en helt spesiell filmfortelling basert på virkeligheten, om sykdom, utenforskap og død, men også sterk kjærlighet og samhørighet. Terje Strømdahl forteller historien til Vidar, sin avdøde ektemann, som var den siste i Norge som led av polio. Tyngde skildrer Vidars oppvekst i Nord-Norge på 1960- og -70-tallet, hans møte med en større verden og kjærligheten, og vekten av en mer og mer alvorlig sykdom. Vi får følge et levd liv, men også ta del i den større sammenhengen vi alle er del av – fra skogbunnens minste planter til stjernehimmelen over oss.

Regi og manus

Thomas A. Østbye jobber med dokumentar og kunstfilm, ofte i form av filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme knyttet til akutte politiske forhold. Arbeider som Imagining Emanuel, Out of Norway, Drømme kan du gjøre senere og Human er vist på en rekke filmfestivaler og utstillinger i Norge og utlandet. Østbye driver sitt eget produksjonsselskap PLYMSERAFIN.

Demian Vitanza er dramatiker og forfatter. Han debuterte med romanen Urak i 2011, og har gitt ut ytterligere to romaner, inkludert Dette livet eller det neste (2017) om en norsk Syria-farende. Vitanza har deltatt i en rekke prosjekter som scenekunstner. For sceneversjonen av Tyngde (2019) og for ungdomsstykket (2022) vant han Ibsenprisen.

Se også