Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

James Richards vises ikke i kinoen 29. mai
Åpent i dag 11-19 (Restaurant 11-22)

The Invisible Mountain

Spesialvisning: Digital samtale med regissør Ben Russell og Mats Christian Rude Halvorsen
Tirsdag 06.06.23
Mountain3

Ben Russells siste spillefilm er et unikt psykedelisk portrett av en mann som reiser fra Finland til Hellas i jakten på det utopiske fjellet beskrevet i Renè Daumals roman Mount Analogue fra 1952, om et fiktivt fjell som svever i havet.

Etter visning inviterer vi på en digital samtale mellom Ben Russell og filmskaper Mats Christian Rude Halvorsen.

Om filmen

The Invisible Mountain er en hybrid av dokumentarfilm, konsertfilm, roadmovie og åndelig søken – som blir ledsaget av hallusinatoriske musikalske opptredener fra den finske gitartrioen Olimpia Splendid og den amerikanske perkusjonisten Greg Fox.

I en blanding av spektakulære landskap og psykedelia, tar filmen for seg en omfattende vandring gjennom Nordøst-Europa hvor Russell og hans protagonist, Tuomo Touvinen, reiser fra Finland og ned gjennom Belarus på jakten etter det usynlige fjellet fra Renè Daumals surrealistiske roman. De lange strekkene blir stadig avbrutt av opptak fra det overnevnte eksperimentelle støybandet, og ikke minst Russell selv. Han begynner plutselig å så tvil om Tuomos prosjekt, utfordrer ham på dets opphavsrett, og begynner så smått å mistenke Dumals tidlige bortgang for å være et dårlig varsel.

Om filmskaperen

Ben Russell (f. 1976) er kunstner og kurator som jobber med film, installasjon og performance. Han er spesielt opptatt av det bevegelige bildets historie og semiotikk, og mer spesifikt ritualer, den kollektive filmopplevelsen og forholdet mellom dokumentarisme og psykedelia – eller en «psykedelisk etnografi».

Russell er blant annet 2008 Guggenheim Fellow og 2010 FIPRESCI-prismottaker for sin spillefilm Let Each One Go Where He May. Han startet Magic Lantern-visningsserien i Providence, Rhode Island, var medregissør for det kunstnerdrevne rommet Ben Russell i Chicago, har turnet med film-, video- og performance-programmer over hele verden og opptrådte lenge i en dobbelttrommetrio kalt BEAST.

Visningen er del av programserien Et annet sted, her inne som fokuserer på kunstneriske nyvinninger innen etnografisk film, der vi presenterer film og samtaler i kinoen, nyskrevne filmessayer og tilhørende program på Kunstnernes Hus Hjemmekino. Serien er støttet av Norsk Filminstitutt og Fritt Ord.

Ben Russells kortfilm Against Time (2022) er tilgjengelig for strømming her.

Les Kenneth Moe sitt essay om Russell og psykedelisk etnografi her.

Om moderator

Mats Christian Rude Halvorsen (f. 1991) er en dokumentarist og fotograf fra Telemark. Dokumentarene hans Nocturnal Journey (2020), Modern Speed (2023), og den kommende filmen om thrash metal bandet DEATHHAMMER sirkulerer rundt en tematikk om oppvekst, minner og dedikasjon. Modern Speed vises på Vienna Shorts og Kortfilmfestivalen i de kommende uker. Samtidig som han ferdigstiller filmen om DEATHHAMMER er han i utvikling på sin langfilm debut.

Se også