Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant stengt)

Large Bird Mask

Av Carsten Aniksdal
Tirsdag 13.06.23
Thumbnail Large Bird Mask poster

Large Bird Mask er ikke bare en musikkfilm, men også en poetisk meditasjon over naturen. Gjennom det vakre og stillegående parafraserer regissør Carsten Aniksdal over den lyse nordiske sommerdagen – og menneskers forhold til naturen som omgir oss. Filmen er basert på Rolf Wallin og Kjetil Skøiens storslåtte verk med samme navn.

Om filmen

Vi hører stadig oftere om dyrearter som er i ferd med å utryddes. Bestanden av mange av våre mest vanlige fuglearter er mer enn halvert i forhold til for bare noen tiår siden. Dette har fått komponist Rolf Wallin og regissør Kjetil Skøien til å spørre seg: Når vi utrydder fuglene, utrydder vi da samtidig det de symboliserer dypt inne i oss? Drømmen om å kunne fly, drømmen om å kunne synge fritt og jublende, ja, selve drømmen om frihet? Musikerne i samtidsmusikkensemblet Cikada bruker en strategi for å "bli ett" med fuglene: Stemmene deres er utviklet fra transkripsjoner av sangene til utrydningstruede fuglearter. En auditiv skog med Cikada og et poetisk kaos som gjenspeiler det som skjer ute i naturen.

Wallin/Skøiens konsertforestilling Large Bird Mask ble urfremført på Ultima i september 2019, som en del av markering av Cikadas 30-års jubileum. Denne filmen er laget av Carsten Aniksdal, basert på verket med samme navn.

Om filmskaperen

Carsten Aniksdal (f. 1974) jobber hovedsakelig med kamerabaserte teknikker; fotografi og film, men også romlige lydinstallasjoner. Han utøver et dvelende språk, hvor arkitektoniske miljøer og mennesker ofte står i sentrum. I sine arbeider utforsker han tid som en ikke-lineær, uendelig dimensjon, der bilder og lyd danner rom som peker mot drømmer, det symbolske og det imaginære.

Se også