Hud
Tirsdag 08.11.22
Velkommen til visning av den nyrestaurerte versjonen av Vibeke Løkkebergs film Hud (1986). Etter filmen vil det være en samtale mellom filmskaperen og Eirik Frisvold Hanssen, filmviter og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.
Arrangementet er et samarbeid med Cinemateket og Nasjonalbiblioteket.
Om filmen
Handlingen i den visuelt storslåtte Hud er lagt til året 1885 og et sterkt mannsdominert øysamfunn. Her bor Vilde (spilt av Løkkeberg selv) og hennes ti år gamle jentebarn som er et resultat av blodskam: Vildes forhold til sin egen stefar. Barnet er stumt og støtes vekk fra samfunnet, og Vilde opplever et umenneskelig press. Hud vakte debatt blant annet på grunn av at den så eksplisitt behandler incest, og fikk hard medfart av den samtidige kritikerstanden - skytset ble rettet mot filmens store budsjett, Løkkebergs provoserende rollefigur, og castingen av hennes egen datter. Samtidig ble den valgt ut til Un certain regard-programmet i Cannes.
Om filmskaperen
Vibeke Løkkeberg (f. 1945) er en norsk filmskaper, skuespiller og forfatter. Hun begynte karrieren som skuespiller og regisserte fra og med 1970 flere kortfilmer, blant annet Abort (1972) og Regn (1975). Løkkeberg debuterte som spillefilmregissør med Åpenbaringen (1977), siden fulgte Løperjenten(1981),Hud(1986),Måker(1991), Der gudene er døde(1993)og Gazas tårer (2010).
Flere av hennes filmer hennes tematiserer kvinnelige erfaringer og setter fokus på de mindre idylliske sidene ved kjernefamilien. Med sin provoserende og kontroversielle filmkunst har hun fått mye kritikk fra hjemlandet, selv om hun fikk Filmkritikerprisen i 1982 for Løperjenten. Både Løperjenten og Hud ble dessuten vist under filmfestivalen i Cannes.
For hennes siste spillefilm Gazas tårer (2010) fikk hun en rekke priser på renommertefestivaler i utlandet, som Toronto, Amsterdam og Thessaloniki. I 2015 satt Cinemateket opp et stort retrospektiv og Løkkeberg ble hedret med Amandakomiteens Ærespris.