Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant stengt)

Hjemmekino: Lene Berg

False Belief (2019)
06.05.20 – 13.05.20
5 False Belief

I forbindelse med vår visningsserie Kunstnernes Hus Hjemmekino har vi gleden av å vise Lene Bergs kritikerroste film False Belief (2019). Filmen baserer seg på selvbiografiske hendelser og rekonstruerer filmskaperens kafkaeske reise gjennom det amerikanske rettssystemet etter at hennes kjæreste blir arrestert, stilt for retten og fengslet uten grunn.

Filmen vil være tilgjengelig mellom onsdag 6. mai kl 18:00 og onsdag 13. mai kl. 18:00. Klikk på PLAY ovenfor tittelen for å starte filmen.

Vi har snakket med Lene Berg om hvordan hun opplever den nåværende unntakssituasjon. Klikk her for å lese intervjuet.

Om filmen

False Belief er historien om et par som vikles inn i gentrifiseringen av et nabolag i New York, der de opprinnelige beboerne er i ferd med å skvises ut. I 2008 flytter den norske kunstneren Lene Berg til sin partner i Harlem, en svart forlegger, D. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han har blitt trakassert av en nabo, blir D selv arrestert. Men for hva? Dette blir starten på en farlig reise der D sin tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjoner han trodde skulle forsvare ham. Men hva bygger D sin overbevisning på? Er han en hverdagshelt eller en idiot som ikke har forstått spillets regler? Vet han ikke at tusenvis av svarte menn daglig sendes i fengsel i USA for ubetydelige overtredelser? Hvordan kunne han tro han at hans erfaring skulle bli annerledes?

Med hjelp av D sin åpenhjertige fortelling, akkompagnert av et rikt visuelt materiale bestående av bevegelige bilder og stillbilder, collager og pappfigurer, rettsdokumenter og Bergs egne ord, forsøker filmen å skape mening i et absurd hendelsesforløp - et forløp som etterhvert får svært alvorlige konsekvenser for paret. Ved å granske noe som kan se ut som en liten og isolert sak, gir False Belief innblikk i hvordan politi og påtalemyndigheter aktivt brukes som våpen mot minoriteter og uliktenkende i et land som smykker seg med å være deres fremste forsvarere.

False Belief hadde verdenspremiere i programmet Forum Expanded ved Filmfestivalen i Berlin i februar 2019 og er støttet av blant andre Kunstnernes Hus, Henie Onstad Kunstsenter, Sørnorsk Filmsenter og Norsk Filminstitutt.

Om filmskaperen

Lene Berg (f. 1965 i Oslo) studerte film på Dramatiska Institutet i Stockholm. I 1997 regisserte hun spillefilmen En Kvinnas Huvud (A Woman's Head). Berg har siden jobbet i en rekke ulike formater og produsert verk for gallerier, museum og det offentlig rom. Hun har regissert en rekke kortfilmer i tillegg til langfilmene Kopfkino (2012) og Gompen og andre beretninger om overvåking i Norge 1948-1989 (2014) - to filmer som springer ut fra hennes interesse for individer og grupper som bryter med politiske og sosiale normer.

Om Kunstnernes Hus Hjemmekino

Kunstnernes Hus Kino er stengt på ubestemt tid. Likevel vil vi fortsette med å støtte både norske og internasjonale filmskapere gjennom å leie filmverkene deres og tilgjengeliggjøre disse for et bredt publikum. Det er derfor med stor glede at vi lanserer Kunstnernes Hus Hjemmekino.

Slik funker det: Hver onsdag legger vi ut en ny, håndplukket film på vår nettside. Dette kan enten være en film som tidligere er vist på Kunstnernes Hus Kino, eller et verk av en filmskaper som skulle besøkt oss nå i vår. Hver film vil være tilgjengelig i en uke. I tillegg publiserer vi korte videosamtaler der filmskaperne forteller mer om filmene deres og hvordan de opplever den nåværende unntakssituasjonen.

Kunstnernes Hus Hjemmekino er et gratis tilbud. Om du ønsker å støtte oss og vårt kunstneriske program i denne tiden kan du vippse oss et valgfritt beløp. Du finner oss på Vipps under "Kunstnernes Hus" eller #563558.

Kunstnernes Hus Hjemmekino er støttet av Fritt Ord.

Se også