Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 12-17 (Restaurant 11-22)

Eldorado XXI

Av Salomé Lamas
06.09.23 – 13.09.23
ELDORADOXXI 14

Filmskaperen Salomé Lamas' andre langfilm er en dystopisk, kompromissløs og trollbindende hybridfilm som skildrer hverdagen til gruvearbeidere under ekstreme arbeidsforhold i verdens høyest liggende bosetning, i de peruanske Andesfjellene.

Om filmen

Eldorado XXI åpner med et svimlende opptak av passerende gruvearbeidere på vei til sitt arbeid med å utvinne mineraler fra fjellsiden i de peruanske Andesfjellene, 5500 meter over havet. Belyst av fakler og akkompagnert av utdrag fra lokale radiosendinger og intervjuer, får vi innsyn i de ekstreme arbeidsforholdene til gruvearbeiderne. Arbeiderne jobber i tretti dager i strekk uten betaling og tygger store mengder kokablader for å holde ut i håp om å finne gull trettiførste dagen da de får lov å lete på egne vegne. Den andre halvdelen av filmen fokuserer på hverdagen til de øvrige innbyggerne i regionen, og skaper et gåtefullt og rystende panorama av landskapet og samfunnet.

Salomé Lamas deltar i digital samtale med filmskaper Mira Adoumier etter visningen den 6.september.

Dette arrangementet inngår i serien Et annet sted, her innesom presenterer eksempler på de siste tiårenes kunstneriske nyvinninger av etnografisk film. I forbindelse med visningen presenterer vi nyskrevne essayer og tilhørende filmer gjennom vår strømmetjeneste. Serien er støttet av Norsk Filminstitutt.

Les det ferske essayet av Maria Moseng om Salomé Lamas’ filmer her.

Om filmskaperen

Salomé Lamas (f. 1987, Portugal) er en filmskaper og kunstner med en særinteresse for forholdet mellom fortelling, minner og historie. Hun utforsker det traumatiserte, undertrykte eller historisk usynlige – knyttet til blant annet "kolonial vold" eller menneskers utbytting av naturen. Hennes debutfilm No Man's Land [Terra de Ninguem] (2012) hadde internasjonal premiere på Berlinale og ble vist på mange store internasjonale filmfestivaler. Kortfilmene hennes har blitt presentert i kunst- og filminstitusjoner, inkludert Museum of Modern Art - New York, TATE modern -London, Hammer Museum - Los Angeles, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia - Madrid, Viennale - Wien, Bozar Center for Fine Arts - Brussel og Biennal of Moving Images - Genève.

Se også