Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Black Medusa: Neo Noir i nyere arabisk film

ismaël i samtale med Hamid Waheed
Onsdag 01.02.23
BLACK MEDUSA STILL 01

Den fjerde utgaven av programserien Suspended Presents, Stolen Futures: Sci-Fi, Humor and Nostalgia in New Arab Cinema presenterer en kontroversiell neo noir film fra Tunisia. Black Medusa (2020) er regissert av billedkunstner og filmskaper ismaël i samarbeid med Youssef Chebbi.

Programmet ser på sammenhengen mellom en gjenoppblomstring av film noir-sjangeren og desillusjonen etter den arabiske våren. Ismaël vil være i samtale etter visningen.

Om filmen

I dagens Tunis lever Nada, som er tunghørt og kommuniserer gjennom en smarttelefonapp. Den 25 år gamle kvinnen lever et dobbeltliv: ensomt og kjedelig om dagen, voldelig og ekstremt om natten. Dette svært ritualiserte livet kommer til å gå i stykker den dagen hun forelsker seg i en gammel kniv, og en kollega av henne - Noura - blir forelsket i henne.

Filmen er en Medusa-myte-inspirert film noir i #MeToo-tiden.

I samtale

ismaël er en tunisisk filmskaper, billedkunstner og forfatter. Han regisserte Black Medusa (Tiger Competition, IFFR 2021), Fragments of Self-Phone-Destruction (tildelt på Experimental and Different Cinema Festival, 2019), Leila's Blues (premiere på Cannes Director's Fortnight i 2018), Babylon (Grand Prize, FID) Marseille 2012) blant andre. Han produserte også The Last of Us (Lion of the Future, Venezia 2016). Som billedkunstner har han stilt ut fotoverk, videokunst, trykte verk og multimediainstallasjoner på flere arenaer, som Momenta Gallery (New-York), Talmart Gallery (Paris), A. Gorgi Gallery (Tunis), Venise Cadre Gallery (Casablanca) , Le Cube (Rabat) og Friche la Belle de Mai (Marseilles). Han har også publisert en rekke artikler og korte essays. I tillegg kuraterer ismaël filmprogrammer og utstillinger og var kunstnerisk leder for kunstfestivalen Masnaa (Casablanca, 2016).

Hamid Waheed er filmskaper og billedkunstner som tar i bruk bevegelige bilder, så vel som skriving og performance. Han har en master fra Kunstakademiet i Oslo og en bachelor i Bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole. I tillegg til egen praksis er han også en del av kunstkollektivet HÆRK.

Suspended Presents, Stolen Futures

Programserien Suspended Presents, Stolen Futures: Sci-Fi, Humor and Nostalgia in New Arab Cinema er kuratert av filmskaper Mira Adoumier og programsjef ved Kunstnernes Hus Kino Silja Espolin Johnson, og støttet av Norsk Filminstitutt.

Klikk her for å lese mer

Se også