Vi er stengt inntil videre
Rekonstruksjon Utoya

Utsatt! BEARBEIDELSER. Boklansering og filmvisning

Notes on a Memorial + Rekonstruksjon Utøya
Søndag 29.11.20

Hvordan kan vi minnes det vonde? Velkommen til en kveld der vi viser filmene Rekonstruksjon Utøya (Carl Javér, 2018) og Notes on a Memorial (Jonas Dahlberg, 2018). Visningene etterfølges av en samtale om kunstneriske og filmatiske bearbeidelser av 22. juli-hendelsene, med Sille Storihle, Anne Gjelsvik og Mads Outzen. Eirik Frisvold Hanssen leder samtalen.

Klikk her for å laste ned vårt kinoprogram for oktober og november 2020.

Om arrangementet

Rekonstruksjon Utøya (Carl Javér, 2018, 1t 31 min, norsk tale) dokumenterer prosessen der fire overlevende fra Utøya kommer sammen med en psykolog og tolv ungdommer som ønsker å forstå og hjelpe, i et filmstudio i Nord-Norge. Sammen rekonstruerer de de overlevendes minner. Før filmen vises kunstneren Jonas Dahlbergs video Notes on a Memorial (2018, 35 min, engelsk tale) om prosessen og politikken rundt arbeidet med minnestedene etter massakren 22. juli 2011. Filmen hadde Norgespremiere på Kunstnernes Hus Kino i fjor.

På arrangementet lanseres også bokenBearbeidelser(Universitetsforlaget, redaktør Anne Gjelsvik) om og med kunstneriske bearbeidelser av 22. juli, med en rekke bidrag som reflekterer rundt hvordan terrorhendelsene har blitt behandlet i ulike kunstuttrykk. Nasjonalbiblioteket arrangerer konferansen Kunstneriske bearbeidelser av 22. juli mandag 30. november.

Arrangementet er et samarbeid med Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU og Nasjonalbiblioteket.

Om deltakerne

Anne Gjelsvik er professor i filmvitenskap ved Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU, hvor hun leder forskningsprosjektet «Face of Terror». Hun forsker særlig på forholdet mellom film og samfunn og har skrevet en lang rekke bøker og artikler om norsk og internasjonal film.

Mads Outzen er PhD-stipendiat i filmvitenskap ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU, der han som del av forskningsprosjektet “Face of Terror” skriver om det etiske potensialet til film i møte med terror. Ellers har han også omfattende erfaring som filmforeleser, som filmkritiker og som filmkurator.

Sille Storihle er en kunstner som jobber med bevegelige bilder og tekst innenfor temaer som kjønnspolitikk, nasjonalisme og historie.

Eirik Frisvold Hanssen er seksjonsleder for film og kringkasting ved Nasjonalbiblioteket. Han har tidligere blant annet jobbet som førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU.

Se også