Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Vi lanserer kunstnerkort!
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 12-20)

Spesialvisning: Caveh Zahedi

Film og innledning med Amir Asgharnejad
Onsdag 25.01.23
Caveh

Velkommen til norgespremieren på to av filmene til den iransk-amerikanske filmskaperen Caveh Zahedi. Ukjent for mange, har Zahedi gjennom en lang karriere tatt konseptet selvbiografisk film til nye, intense og hyperpersonlige nivåer. Stolt viser han frem sine verste sosiale øyeblikk og aspekter av sin personlighet de fleste ikke vil slippe frem i lyset.

Filmvisningene innledes med en samtale mellom den norsk-iranske kunstneren Amir Asgharnejad (Herr Kunstmaler) og programassistent Daniel Vatsvåg som har kuratert kvelden.

Om visningen

Narsissistisk, ekshibisjonistisk, pretensiøs, kåt, selvutslettende og etisk tvilsom – Zahedi skyr ingen personlige mangler på sin selvoverskridende mølle. Selv beskriver han sine filmer som et nødvendig forsøk på å konfrontere tabuer, avkle unødvendige fasader og utforske aspekter av seg selv på vei til en mer universell sannhet (ofte ved hjelp av psykedelika). I sin tid var han mislikt av Jean-Luc Godard, elsket av Jacques Derrida, og har over årene bygget opp en hengiven følgerskare og markert seg som en tydelig inspirasjon for flere markante filmskapere. Det er allikevel flere som oppfatter Caveh som en diktatorisk narsissist og avfeier hans arbeid blankt. Disse motstridende oppfatninger av hans arbeid vil diskuteres i samtalen før filmvisningen.

Program

Dimitri in the Mud with Turquoise

2006 | USA | regi: Caveh Zahedi | 11 min | språk: engelsk

Caveh Zahedi røyker DMT.

I Don’t Hate Las Vegas Anymore

1994 | USA | regi: Caveh Zahedi | 70 min | språk: engelsk

Zahedi tar til turen til Las Vegas med sin iranskfødte far og lillebror (14) i et forsøk på å konfrontere og ta et oppgjør med traumer fra barndommen, samtidig som han skal bevise Guds eksistens. Da det ikke går, overtaler han istedenfor familiemedlemmene til å prøve ecstasy med ham. Filmen vant kritikerprisen på den internasjonale filmfestivalen i Rotterdam og har siden utviklet seg til en slags kultklassiker.

Om filmskaperen

Caveh Zahedi (f. 1960) er en filmskaper, skuespiller og forfatter som kombinerer både dokumentariske og dramatiske elementer i sitt arbeid. Filmene hans er premiert på flere internasjonale filmfestivaler og han er mottaker av både Guggenheim- og Roma-stipendiat. Han har regissert A Little Stiff (1991), I Don’t Hate Las Vegas Anymore (1994), In the Bathtub of the World (2001), I Am a Sex Addict (2005) og The Sheik and I (2012). Han har selv hatt roller i filmer som Waking Life (2001) og Citizen Ruth (1996). For tiden er han aktuell med webserien The Show About The Show (2015-).

I samtale

Amir Asgharnejad (f. 1985 i Iran) er oppvokst i Kristiansand og bor i Oslo. Han er også kjent under navnet Herr Kunstmaler. Asgharnejad har en mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo, og har i tillegg bakgrunn som skuespiller og komiker. De seneste årene har han vist arbeider ved blant annet Galleri BOA (Oslo), Arteriet (Kristiansand), Tegnerforbundet (Oslo), Kristiansund Kunsthall og Galleri Golsa (Oslo). Han har medvirket i en rekke film- og TV-produksjoner, blant annet i Kristoffer Borglis DRIB og som hovedrollen i dramaserien Oslo Zoo på NRK1.

Daniel Vatsvåg er en skuespiller som har spilt i filmer av Kim Hiorthøy, Gunhild Enger, Kasper Häggström og Yenni Lee. Han er også tidligere redaktør av Filter Film og TV, har anmeldt film for NATT&DAG og satt flere år i NFI sitt innkjøpsutvalg for norsk kort- og dokumentarfilm. Daniel jobber for tiden som programassistent på Kunstnernes Hus Kino.

Se også