Nora fra et Dukkehjem anno 2020
Nora fra et Dukkehjem anno 2020 er en av flere eksperimentelle kortfilmer i kunstprosjektet Syndenes dans som tar utgangspunkt i Henrik Ibsens skuespill "Et Dukkehjem".
Etter visning av filmen blir det samtale mellom fødselslege Thorbjørn Brook Steen og filmskaper og barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt.
Om arrangementet
Formålet med arrangementet er å utforske i hvilken grad kvinnefellesskapet har endret og utviklet seg de siste 150 årene.
Med oss på denne utforskningen har vi fødselslege Thorbjørn Brook Steen som skal dele sin kunnskap om nåtiden og intervjue filmskaper og barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt om oppdagelsene hun har gjort via den kunstneriske skapelsen av Nora fra et Dukkehjem anno 2020. Filmmusikkskaper Andreu Jacob skal bidra med å framføre live musikken fra filmen underveis i samtalen. Det vil bli mulighet for spørsmål fra publikum etter filmvisningen.
Hele arrangementet vil bli filmet (inkl. publikum), som en del av dokumentasjon av prosjektet Syndenes Dans. Mer informasjon finnes her.
Om kortfilmen
Et brudd imellom to personer som har vært gift i flere år, kan ubevisst føles som et stort syndig oppbrudd. Spesielt for den som tar skrittet ut og forlater ekteskapet, slik Nora gjorde det for 150 år siden. Hun avslutter parrelasjonen tilsynelatende uplanlagt og uventet. Det blir en brå avslutning, en drastisk overgangsfase, med en brå ny begynnelse som en slags fødsel. Eller en gjenfødsel.
I denne kortfilmen møter vi Nora anno 2020 som feirer sin fødselsdag året etter sin separasjon.
Fem andre kvinner er invitert til hennes bursdagsselskap i en borgerlig leilighet på Vestkanten i Oslo. Det drikkes, spises og danses. For å utforske overgangen fra å være gift til å bli separert, er det blitt brukt flere symboler på fødsel i denne eksperimentelle kortfilmen.
Hvilken rolle har støtten fra andre kvinner i slike raske omveltninger som både fødsler
og skilsmisser representerer? Kan kunsten gi oss noen svar?