Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-22 (Restaurant 11-22)

Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV

Av Amanda Kim
Onsdag 04.10.23
Namjunepaik

"Jeg bruker teknologi for å hate det ordentlig", sa den koreansk-amerikanske kunstneren Nam June Paik, som døde i 2006. Etter hans levetid har dette sitatet fått fornyet relevans og i dag resonnerer budskapet kanskje bedre enn noen gang før. Paik, som regnes som den aller første videokunstneren, var forut for sin tid og er stadig verdt å vende tilbake til.

Om filmen

Moon is the Oldest TV går gjennom familiehistorien til Paik, veien fra Korea til Tyskland for å bli komponist, hans møte med John Cage, hans karriere som avant-garde-musiker og etter hvert hvordan han ble en del av Fluxus-bevegelsen. For Paik var TV-en et enveis kommunikasjonsmedium, som seeren forholdt seg passivt til. Han begynte å eksperimentere med mediet, og hans kunstneriske praksis sirklet rundt et forsøk på å «snakke tilbake til TV-en». Det var også dette eksperimentet som ga han et gjennombrudd i kunstscenen i New York, blant annet med verket TV Buddha (1974). Ved å bruke TV-en som utgangspunkt til å lage kunst, føyer Paik seg i rekken av kunstnere som får oss til å se den underliggende skjønnheten, kraften og symbolikken i objekter vi omringer oss med.

Filmen er ikke et kunstnerisk prosjekt, snarere er den strengt dokumentarisk. Den er konvensjonell og kronologisk, og er samtidig gjennomgående engasjerende. Den består av intervjuer, samt et lydspor hvor skuespilleren Steven Yeun leser Paiks personlige skriverier og ulikt arkiv-materiale. Moon Is the Oldest TV er en film om kunst, musikk, migrasjon, språk og kommunikasjon. De siste årene er det laget mange slike nostalgiske dokumentarer, nettopp fordi vi liker å rette blikket bakover for å se mønstre som gjenspeiles i den turbulente samtiden. Når det gjelder Nam June Paik, er han det perfekte emnet for denne typen film, fordi han levde i et «nå», som egentlig ikke hadde inntruffet enda. Arven etter Paik er dermed fortsatt på en reise, på en «electronic superhighway».

“What makes Kim’s film so powerful is an attempt to cast Paik both as a Futurist and as someone reflective about his past.” – The New Yorker

“From his early forays as an avant-garde musician who dragged a violin on a string around the streets, to his TV and video distortions, Paik (1932-2006) was all about disrupting means of communication.” – The Guardian

Om filmskaperen

Amanda Kim er en koreansk-amerikansk regissør og produsent. Hun var tidligere kreativ direktør i Vice Media, og jobbet i-D, Creators og Garage magazine. Kim jobbet også på Viceland, Vice sin TV-kanal, med å teste eksperimentelle og nyskapende innholdsformater. Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV er hennes første film.

Se også