Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 12-20)
Lars Monrad Vaage Marius Moe

Marthasykkeltiurbil

Lars Monrad Vaage i samtale med Marius Moe
Søndag 24.10.21

Velkommen til premiere på Marthasykkeltiurbil, en sorthvit stumfilm med firhendig komposisjon for kirkeorgel av Lars Monrad Vaage. Etter visningen blir det en samtale mellom billedkunstnerne Lars Monrad Vaage og Marius Moe om Marthasykkeltiurbil, og det å se og lage film med utgangspunkt i maleri.

Samtalen etterfølges av et program med tre av Vaages filmer som på ulike vis forholder seg til maleri. Filmene Marthasykkeltiurbil (2021), Vinternatt (2018) og Solslyng (2016) vil vises i loop i en time.

Om filmene

Marthasykkeltiurbil (2021, 5 min) er en bokstavelig gjenfortelling av en sann historie som hendte en nabo av Vaage for et par år siden. En morgen syklet Martha til jobben fra hytta der hun bodde på grensen til snaufjellet. I det hun sykler ned de bratte bakkene mot bygda kjører en travel hytteturist forbi henne på den smale grusveien, og en tiur blir skremt opp fra grøftekanten og flyr inn i forhjulet hennes.

Solslyng (2017) er en to minutter lang video som er like mye skulptur eller land-art som film. En katapult er bygget opp der solen går ned, og det gjøres gjentatte forsøk på å skyte en ildkule opp på himmelen. Filmen er basert på et gjentagende motiv i Vaages malerier og tegninger, et utvalg av disse kan sees på utstillingen Ildkuletegningene på visningsstedet Hermetiske Skygger i oktober og november.

Der Solslyng handler om solen og en kamp mot tyngdekraften, foregår Vinternatt (2019, 14 min) i måneskinn midtvinters. Motivet og kameraet er statisk, og hele handlingsforløpet består av skiftende lysvirkninger. Hele lerretet blir en monokrom grå flate når tåken kommer drivende, og snøkrystallene glimrer som et hav av diamanter når månen kommer frem bak skyene.

Om kunstnerne

Lars Monrad Vaage (f. 1973, Oslo) bor og arbeider i Ål i Hallingdal og stiller ut jevnlig i inn- og utland. Han arbeider hovedsaklig med maleri, tegning og film. Motiver går igjen i de ulike mediene, og tematikken dreier seg ofte rundt en slags trass mot de tilsynelatende uovervinnelige kreftene vi begrenses av. Vaage har sin utdannelse fra kunstakademiene i Helsinki og Oslo og har de siste årene blant annet stilt ut på Teknisk Museum (Oslo), Momentum (Moss) og Galerie Sabine Knust (München). Han er i høst aktuell med utstillinger på LNM, Hermetiske Skygger og Kunstnernes Hus Kino med maleri, tegning og film.

Marius Moe (f. 1972) er billedkunstner og jobber med oljemaleri, tegning og grafikk. I de senere årene har han hovedsakelig jobbet med landskap, portretter og stilleben. Han er spesielt interessert i stedene mellom dyrket mark og vill natur - av kulturlandskapet som møtet mellom menneske og natur.