Manifest
Torsdag 20.05.21
Vi har gleden av å presentere førpremieren av Ane Hjort Guttus nye film Manifest (2020) i en direktesending på nett. Visningen blir etterfulgt av en samtale mellom Ane Hjort Guttu og kunstner Lotte Konow Lund. Klikk på billettlinken nedenfor for å sikre deg billetter.
Førpremieren er del av programmet Borgernes Bakgårdskino, et samarbeid mellom Kunstnernes Hus Kino og avgangsutstillingen Til Salgs i St. Olavs gate 32. Les mer om programmet og samarbeidet nedenfor.
Om filmen
Manifest handler om en kunstskole som på overflaten ser ut som en kunstutdannelse integrert i et stort universitet. I hemmelighet opererer denne avdelingen imidlertid som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evalueringer, rapportering, planlegging og administrasjon. For eksempel har skolen en «skinndekan» som agerer som leder for instituttet, mens studenter og ansatte har valgt en egen, uoffisiell rektor. Kurs annonseres på den digitale læringsplattformen, mens studentene egentlig deltar i helt andre, hemmelige prosjekter.
Manifest iscenesetter en alternativ skole som, istedenfor å bryte ut av institusjonen, tar plass som en slags parasitt inne i den. Filmen stiller derfor også allmenne filosofiske spørsmål om frihet og selvbestemmelse i et samfunn preget av usynlig kontroll og en stadig mer markedsorientert utdanningssektor.
Om filmskaperen
Ane Hjort Guttu (f. 1971) er billedkunstner og filmskaper bosatt i Oslo. Guttu er også aktiv som skribent og kurator, og hun er professor i samtidskunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Om Borgernes Bakgårdskino
Borgernes Bakgårdskino er et samarbeid mellom Kunstnernes Hus Kino og avgangsutstillingen Til Salgs av bachelorstudentene ved KHiO. Utstillingen foregår i Kunstakademiets gamle lokaler i St. Olavs gate 32. Dette sentrale kulturhistoriske bygget har i over hundre året huset Norges geografiske oppmålinger og Statens Kunstakademi. I forrige uke ble eiendommen solgt til et investeringsselskap som ønsker å bygge det om til hotell.
Borgernes Bakgårdskino er del av et program tilknyttet utstillingen som blåser liv i de opprinnelige visjonene for Oslo sentrum; som et område der utdanning, kunst- og kunnskapsproduksjon skulle ha en sentral plassering i en levende bykjerne, myntet på hele byens befolkning.
Programmet som strømmes direkte fra bakgården i St. Olavs gate 32 setter spørsmålstegn ved økende privatisering av byrommet gjennom filmer, kunstnersamtaler og paneldebatt.