Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Leviathan av Paravel og Castaing-Taylor

06.10.19 – 13.10.19
Leviathan

En sjelden sjanse til å se den banebrytende naturfilmen Leviathan, produsert gjennom forskningslaboratoriet Sensory Ethnography Lab ved Harvard. Filmen skildrer livet ombord i en fisketråler utenfor New Bedford, området som inspirerte Melville's Moby Dick, og er et hypnotisk og tidvis dystopisk portrett av et av menneskenes eldste yrker. Filmen er nesten ordløs og veksler mellom å vise mannskapet og selve båten i møte med det ubarmhjertige havet. En film man opplever med hele sanseapparatet!

Filmen vises i samarbeid med det internasjonale prosjektet Ensayos. Filmvisningen på søndag 6. oktober inkluderer en introduksjon om Sensory Ethnography Lab og Ensayos ved Silja Espolin Johnson (Programsjef Kunstnernes Hus Kino) og Randi Nygård (Ensayos).

Klikk her for å laste ned vårt aktuelle kinoprogram for september/oktober 2019.

It conveys the brutal toll that the enterprise takes on the workers and on the ocean, and it could even be read as an environmental parable in which the sea threatens to exact its revenge on humanity. - A.O. Scott, The New York Times

Om filmen

Leviathan er en eksperimentell dokumentarfilm som skildrer livet ombord i en amerikansk fiskeskøye gjennom en natt. Den er filmet med et dusin sportskameraer plassert rundt om på båten og som kastes mellom fisken, fiskerne og filmskaperne. Filmen er uten forteller og hovedpersoner, noe som bygger opp under en intens, hypnotisk og dystopisk opplevelse der hele sanseapparatet settes i spill. Leviathan vant pris for beste britiske film ved Edinburgh International Film Festival (2012) og Experimental/Independent Film/Video Award ved 2012 Los Angeles Film Critics Association Awards.

Filmen vises i samarbeid med Ensayos og er del av «Dei viltlevande marine ressursane ligg til fellesskapet», et tverrfaglig program i regi av kunstnerne Geir Tore Holm, Søssa Jørgensen og Randi Nygård på Kunstnernes Hus. Programmet har fått navn etter paragraf 2 i den norske Havressursloven. Lovteksten er utgangspunkt for foredrag, tverrfaglige samtalar, filmvisninger og vandringer og denne utgaven handler om "marine". Prosjektet ser på loven ikke bare i lys av de vanlige, juridiske definisjonene, men med en poetisk og mer grunnleggende tilnærming til våre ulike natursyn, vår forvaltning av naturressursene, fellesskapet sitt ansvar, språkbruk og verdier.

Om regissørene

Lucien Castaing-Taylor er en britisk antropolog og kunstner samt direktør ved Sensory Ethnography Lab, et forskningslaboriatorium ved Harvard University som utforsker innovative kombinasjoner av estetikk og etnografi. Castaing-Taylors arbeider er del av de permanente samlingene til New York's Museum of Modern Art and the British Museum og han har stilt ut ved Tate, Centre Pompidou, MoMA, Whitney Museum of American Art, Berlin Kunsthalle og Whitechapel Gallery.

Véréna Paravel er en fransk antropolog og kunstner som jobber med film, video og fotografi. Arbeidene hennes har blitt vist på blant annet MoMa, Tate, Whitney Biennal og documenta 14. Hun er del av Sensory Ethnography Lab ved Harvard University.

Se også