
Israel Palestina på svensk TV 1958-1989
Velkommen til visning av dokumentaren Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 av den prisbelønnede filmskaperen Göran Hugo Olsson (The Black Power Mixtape 1967-1975, Concerning Violence). Den 200 minutter lange filmen er basert utelukkende på SVTs arkiver og utforsker mediedekningen av konflikten mellom Israel og Palestina gjennom tre tiår tidlig i TV-kanalens historie.
Filmen vil innledes av Jørgen Jensehaugen, historiker og seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet, PRIO.
Arrangementet skjer i samarbeid med Visit Vestbredden og Oslo Dokumentarkino. Det blir en 10 minutters pause midt i filmen og lett matservering fra Visit Vestbredden-festivalen etterpå.
Goran Hugo Olsson's film is both a revelatory historical document and a fascinating dissection of supposedly objective journalism.
Om filmen
I årene 1958 til 1989 var rapporteringen fra Israel og Palestina unik for SVT som hadde svensk monopol. Deres reportere var kontinuerlig til stede i den krigsrammede regionen og dokumenterte alt fra hverdagsliv til internasjonale kriser. Dette omfattende og for de fleste ukjente eller glemte arkivmaterialet danner grunnlaget for Göran Hugo Olssons nye film.
Den tre og en halv timer lange dokumentaren vever sammen opptak fra opprettelsen av den israelske staten med bilder fra den palestinske kampen for uavhengighet. Omfattende nyhetsdekning med Yasser Arafat blandes med statsminister Tage Erlander og Olof Palmes offisielle besøk i Israel, et land de så på som et sosialdemokratisk idealsamfunn. Etter Seksdagerskrigen i 1967 begynner sympatiene å skifte, og rapporteringen i det neste tiåret konsentrerer seg mer om «det palestinske spørsmålet». Olsson bevarer integriteten i hvert klipp, fra nyhetsreportasjene fra storpolitiske hendelser til skildringene av hverdagsliv i regionen. Til sammen forteller denne grundige og fascinerende filmatiske undersøkelsen av SVTs omfattende dekning en historie om et endret medielandskap og avdekker hvordan sympatiene til en allmennkringkaster, grunnlagt på nøytralitetsprinsippet, er i endring. Selv om filmen tar for seg en historisk epoke, kan den gi kontekst og verktøy i møtet med de siste årenes eskalering av vold i regionen, og det pågående folkemordet på det palestinske folket.
Relevant program
Se også festivalprogrammet til Visit Vestbredden 10. mai 2025, og utstillingen For You, på Podium og Tenthaus med 10 kunstnere fra Gaza som åpner parallelt 9. mai kl 16:00.
Om filmskaperen
Göran Hugo Olsson er dokumentarfilmskaper og filmfotograf kjent for The Black Power Mixtape 1967–1975 (2011) og Concerning Violence (2014), som i likhet med hans siste film avdekker og utforsker samtiden gjennom "glemte" historiske arkiver.
Olsson har bakgrunn fra SVT der han blant annet etablerte det korte dokumentarprogrammet Ikon og jobbet med kanalens Elbyl-serie. Han var med på å grunnlegge filmproduksjonsselskapet Story AB og satt i redaksjonsrådet for Ikon South Africa, en plattform viet til den kreative dokumentarscenen i Sør-Afrika for SABC. Fra 1999 til 2002 var Olsson filmkonsulent ved Svenska Filminstitutet.
Om innlederen
Jørgen Jensehaugen er seniorforsker på Fredsforskningsinstituttet, PRIO. Han har i en årrekke forsket på Israel/Palestina og er en ofte brukt kommentator i norske og internasjonale medier. Han har blant annet utgitt boken En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten.