Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 12-17 (Restaurant 11-22)

In the Wake of Ayotzinapa: Systemic Violence and Media Distortions in Mexico

Filmprogram og presentasjon
Søndag 16.04.23
Ayotzinapa 5 1600x900

I forbindelse med utstillingen Images [and Talking Back to Them] som utforsker det intime båndet mellom vold og bilder, presenterer kunstner og filmskaper Sara Eliassen to filmprogram på Kunstnernes Hus Kino.

Dette programmet er sentrert rundt en hendelse som rystet Mexico i 2014, da 43 studenter fra Ayotzinapa Normal Rural Teachers’ College i Guerrero, forsvant. Filmprogrammet presenterer kunstnerskap og aktivister som har utfordret offisiell propaganda om saken, med verk av Colectivo Los Ingrávidos, Forensic Architecture og Teatro Ojo. Visningen etterfølges av en presentasjon av skribent og medieviter Irmgard Emmelhainz, forfatter av The Tyranny of Common Sense: Mexico's Post-Neoliberal Conversion.

Dette første programmet er et samarbeid med Kunstakademiet, KHiO.

Om programmet

I 2014 forsvant 43 studenter fra Ayotzinapa Normal Rural Teachers’ College i Guerrero, som var på vei til Mexico City for en årlig minnesmarkering for Tlatelolco-massakren i 1968 (der ubevæpnede studenter ble drept på ordre fra myndighetene). Den uoppklarte hendelsen har vært gjenstand for spekulasjon godt hjulpet av myndighetenes påstand om forbindelser mellom studentene og lokale narkotikakarteller, en versjon som har blitt tilbakevist som falsk. Hendelsen har engasjert kunstnere, aktivister og journalister både i og utenfor landet i spørsmål om både myndighetenes og medias innblanding.

Filmprogram

Rostridad / Estas son las versiones nos propone (These are the Versions Proposed)

Colectivo Los Ingrávidos | 2014 | 2 min

Tachaduras (Erasures)

Teatro Ojo i samarbeid med Rafael Ortega | 2016 | 30 sek

The Enforced Disappearance of the Ayotzinapa Students

Forensic Architecture | 2018 | 16 min

Pixel

Teatro Ojo i samarbeid med Rafael Ortega | 2016 | 30 sek

Sun Quartet - Part 4

Colectivo Los Ingrávidos | 2017 | 22 min

Bidragsytere

Irmgard Emmelhainz er professor, forfatter, forsker og oversetter basert i Anahuac Valley (Mexico City). Hennes publikasjoner om film, Palestina-spørsmålet, kunst, kultur og nyliberalisme er blitt oversatt til mange språk. Hennes bok The Sky is Incomplete: Travel Chronicles in Palestine utgis av Vanderbilt i 2023. Emmelhainz har også publisert i Jean-Luc Godards Political Filmmaking (2019), og skrevet Toxic Loves, Impossible Futures: Feminist Living as Resistance (2021) og The Tyranny of Common Sense: Mexico's Postneoliberal Conversion (2021).

Emmelhainz' besøk er et samarbeid med Norges Ambassade i Mexico.

Sara Eliassen (f. 1977) er kunstner og filmskaper, og for tiden PhD-kandidat ved Kunsthøgskolen i Oslo - Kunstakademiet med prosjektet Mediating Uncertainties. Hun har stilt ut arbeider både nasjonalt og internasjonalt, og filmene hennes Still Birds og A Blank Slate har vært vist på en rekke internasjonale filmfestivaler. Eliassens praksis involverer også prosjekter i offentlig rom: Under the Park (2021) og Not Worth It (2007), samt The Feedback Loop (2018) med Munchmuseet i bevegelse (2018). Eliassen har MFA i ekseprimentell film fra San Francisco Art Institute, og bakgrunn fra Whitney Museum of American Art Independent Study Program, 2010/2011.

Relatert program

Les mer om filmprogrammet på søndag 23. april: Against Neo-Nationalist Myth-Making

Les mer om utstillingen: Images [and Talking Back to Them]

Sara Eliassens utstilling er kuratert av Silja Espolin Johnson og del av Kunstnernes Hus’ nye satsning på bevegelig bilder på tvers av kino og utstillingsrom, støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Fritt Ord.

Se også