Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-21)

Hjemmekino: Jumana Manna

Wild Relatives (2018)
13.05.20 – 20.05.20
Wild Relatives ICARDA Harvest

Kunstnernes Hus Kino har gleden av å vise Wild Relatives på vår hjemmekino. Den palestinske kunstneren og filmskaperen Jumana Mannas siste film følger transporten av frø mellom feltene i Bekaa-dalen i Libanon og Svalbards globale frøhvelv, og ser på de politiske, økonomiske, religiøse og menneskelige implikasjonene av en slik utveksling av økologisk valuta.

Filmen vil være gratis tilgjengelig mellom onsdag 13. mai kl. 18:00 og onsdag 20. mai kl. 18:00. Klikk på PLAY ovenfor tittelen for å starte filmen.

Om filmen

Dypt i jorden, under den arktiske permafrosten, lagres frø fra hele verden på frøbanken 'Svalbard globale frøhvelv' på Spitsbergen. Frøene fungerer som en slags sikkerhetskopi i tilfelle en katastrofe inntreffer.

Wild Relatives tar utgangspunkt i en hendelse som har vekket medieinteresse verden over: I 2012 ble et internasjonalt landbruksforskningssenter tvunget til å flytte fra Aleppo til Libanon, etter at den syriske revolusjonen ble til krig. Forskningssenteret startet den arbeidskrevende prosessen å plante frøsamlinger basert på Svalbard-sikkerhetskopier.

Filmen følger frø-transaksjonen mellom Arktis og Libanon. Den fanger motsetningen mellom dette store internasjonale initiativet og dets lokale implementering i Bekaa-dalen i Libanon, hovedsakelig utført av unge migrantkvinner. Filmens meditative tempoet skaper spenninger mellom det statlige og det individuelle, mellom industrielle og organiske tilnærminger til frøsparing, mellom klimaendringer og biologisk mangfold - synliggjort gjennom reisen til disse frøene.

Om filmskaperen

Jumana Manna (f. 1987) er en billedkunstner som hovedsakelig jobber med film og skulptur. Arbeidene hennes utforsker hvordan makt artikuleres gjennom relasjoner, og fokuserer ofte på kroppen og materialiteten i forhold til fortellinger om nasjonalisme og stedets historier. Hun ble tildelt A.M. Qattan Foundations unge palestinske kunstnerpris i 2012 og Ars Viva-prisen for visuell kunst i 2017. Manna har deltatt på forskjellige filmfestivaler og utstillinger, bl.a. på Henie Onstad Kunstsenter i 2018; Mercer Union, Canada, 2017; Jeu de Paume og CAPC Bordeaux, Frankrike, 2017; SculptureCenter, USA, 2014; Marrakech Biennale 6, 2016; Den nordiske paviljongen på den 57. Venezia-biennalen; samt 54. og 56. Vienna International Film Festival, 66. og 68. Berlinale og CPH:DOX 2018, der Wild Relatives vant prisen New: Visions. Manna er oppvokst i Jerusalem og bor for tiden i Berlin.

Samtale

I oktober 2019 kom Jumana Manna til Kunstnernes Hus for en samtale med filmskaperen Marte Vold.

Se også