Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-20 (Restaurant 11-21)
Historja Still 5

Historjá - Broderi for Sápmi

Britta Marakatt-Labba i samtale med Egil Pedersen
Torsdag 29.09.22

En blendende vakker og gripende dokumentar om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labbas verk og livshistorie. Gjennom en blanding av slående naturbilder og arkivmateriale gir denne filmen også et innblikk i samisk historie og hvordan klimaendringene truer livsgrunnlaget til den samiske kulturen.

Om filmen

Filmen tar utgangspunktet i Marakatt-Labbas hovedverk Historjá, et 24 meter langt broderi som skildrer motiver fra samisk historie. Broderiet henger på universitetet i Tromsø og var utstilt på Documenta 14 i Kassel, en av kunstverdens viktigste visningsplattformer. I år er hun aktuell som en av de utvalgte til kunstbiennalen i Venezia.

Med små sting maner Marakatt-Labba fram det samiske folkets historie og mytologi, og forteller også om kolonialisme, statsstøttet rasisme og politisk strid. Etter tiår på barrikadene for sitt folks rettigheter, med kunsten som våpen, står hun nå overfor sin største kamp, kampen mot klimaendringene. Marakatt-Labbas familie driver med reinsdrift og filmen skildrer hvordan klimaendringene påvirker familiens virke. Vil det være mulig for hennes sønn å videreføre familietradisjonen?

Historja Broderi for Sapmi Still 2

I samtale

Britta Marakatt-Labba (f. 1951) er en svensk-samisk tekstilkunstner, maler og grafiker som hovedsaklig arbeider med broderi, tekstil, akvarell og litografi. I sine verk tar hun for seg samisk historie og kultur og politiske refleksjoner rundt økologi, klima og feminisme.

Egil Pedersen (f. 1976) er en samisk regissør og manusforfatter utdannet fra Den Norske Filmskolen. Han har det siste året vært aktuell med den satiriske kortfilmen Koftepolitiet, som har skapt mye debatt og engasjement. For tiden vises den under Høstutstillingen på Kunstnernes Hus. Etter filmskolen har han regissert 18 musikkvideoer, rundt 15 kortfilmer, dokumentarserie og over 40 reklame- og oppdragsfilmer. I 2023 debuterer han som manusforfatter og regissør på spillefilm, på det som blir tidenes første samiske ungdomsfilm.

Om filmskaperen

Thomas Jackson (f. 1976) er en svensk regissør og manusforfatter. Filmene hans ble presentert på filmfestivalen i Berlin, Toronto Hot Docs, CPH: DOX i København og Tokyo Film Festival. Han har også jobbet på SVT med programmer som Kobra og Jills veranda.

Se også