Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Itonje Søimer Guttormsen Maria Fosheim Lund redigert

GRITT

Itonje Søimer Guttormsen i samtale med Maria Fosheim Lund
Torsdag 17.06.21

Vi har gleden av å invitere til visning av Itonje Søimer Guttormsens film GRITT (2021), med påfølgende regissørsamtale. Samtalen ledes av Maria Fosheim Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbibliotekets filmseksjon og medlem av Kunstnernes Hus Kinos programråd. Velkommen!

Om filmen

Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

GRITT er regissør Itonje Søimer Guttormsens spillefilmdebut, men en oppfølger til den kritikerroste Retrett (2016) med samme hovedkarakter. Filmen ble valgt ut til hovedkonkurransen både ved filmfestivalene i Rotterdam og Gøteborg i 2021, og vant nylig hovedprisen for beste film på Vilnius filmfestival - der også skuespiller Birgitte Larsen vant prisen for beste skuespiller.

Om filmskaperen

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm Retrett fra 2016 gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET. GRITT er hennes spillefilmdebut.

Om hovedskuespilleren

Birgitte Larsen er skuespiller ved Nationaltheatret og husdramatiker på Dramatikkens hus. Larsen er utdannet ved Statens teaterhøgskole og har vunnet Heddaprisen. Tidligere har hun spilt i filmer som Som du ser meg (2012) og Lyset fra Sjokoladefabrikken (2020). Samarbeidet med regissør Itonje Søimer Guttormsen startet med kortfilmen Retrett (2016) hvor Larsen spilte hovedrollen.

Birgitte Larsen og Itonje Søimer Guttormsen
Birgitte Larsen og Itonje Søimer Guttormsen. Foto: Ingrid Eggen.

Se også