Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-21)

Retrett av Itonje Søimer Guttormsen

Filmjulekalender - Luke 4
20.12.20 – 31.12.20
Veranda2

Mens mørketiden brer om oss, bringer Kunstnernes Hus Hjemmekino på ny lys inn i stua. En ny luke i Kunstnernes Hus filmjulekalender kan åpnes hver søndag i advent, signert et knippe av Norges fremste filmkunstnere.

Retrett følger en urolig bevegelseskunstner i vårt samtidige Oslo, og omhandler det som ikke går så bra under overflaten.

Om filmen

Kortfilmen Retrett handler om den sannhetssøkende bevegelseskunstneren Gritt (35) som etter noen intense år og diverse nederlag i utlandet, befinner seg på scratsj i Oslo.

Vi følger Gritt i situasjoner i hennes nye hverdag hvor hun kjemper med å få fotfestet, og via hennes stemme får vi innblikk i et sinn som utrettelig forsøker skape mening av den fremmede tilværelsen igjennom poetiske betraktninger, spastiske visjoner og potensielle kunstprosjekter. For langt inne bak skam og nederlag banker et håpefullt hjerte for et sant og poetisk liv i kunstens tjeneste.

Filmen omhandler utenforskap, menneskeverd og vanskene med å bevare egen virkelighet i møte med det rådende, og portretterer en brysom kvinnetype sjeldent forundt på film.

Om filmskaperen

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) bor i Oslo og arbeider med film og rituell performance. Hun har en BA i filmregi fra Den Norske Filmskolen (2008), og en MFA i Filmiske Prosesser fra Akademin Valand, Gøteborg (2017). Retrett hadde premiere ved Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2016, hvor den mottok filmkritikerprisen. Filmen ble nominert til Amanda samme år, hadde internasjonale premiere ved Rotterdam Internasjonale Filmfestival (IFFR) i 2017, og mottok hovedpriser ved Minimalen og Riga Internasjonale Filmfestival. Søimer Guttormsen er opphavskvinne for KORET (2008-), ByFlimmer (2014-16), og Lilithismen, et pågående gruppearbeide med utgangspunkt i myten om Lilith, senest aktuell i utstillingen «The Lilithists» ved Akershus Kunstsenter (april 2020).

Birgitte Larsen (f. 1981) bor i Oslo og er utdannet ved Teaterhøgskolen (2003) og Skrivekunstakademinet i Bergen (2016). Hun arbeider som skuespiller ved Nationalthetateret og er Husdramatiker ved Dramatikkens hus (2020-22). Hun har bl.a spilt i Som du ser meg av Dag Johan Haugerud og Egress av Knut Åsdam.

Søimer Guttormsen har fortsatt samarbeidet med Birgitte Larsen, fotograf Patrik Säfström og lyddesigner/komponist Erik Ljunggren, og til våren kommer spillefilmen GRITT. Her følger vi vår brysomme tittelhelt videre på sin ferd fra en Norsk-Amerikansk kulturfestival i New York til diverse miljøer i og utenfor Oslo. Vi får gjensyn med Marte Wexelsen Goksøyr og Mattis Hermann Nyquist, foruten de mange mennesker og skikkelser hun møter på sin veg. Filmen er produsert av Mer Film ved Maria Ekerhovd og kommer på kino til våren.

Se også