Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 12-20)

Dobbelvisning: Drømmeslottet og Adjø solidaritet

Av Wam & Vennerød | Introduksjon ved Karianne Vennerød og Tone Minerva Grenness
Onsdag 15.03.23
Adjø restaurert

Det er med stor glede vi for første gang kan invitere på dobbelvisning av Drømmeslottet (1986) og Adjø solidaritet (1985) i helt ferske nyrestaurerte utgaver. Filmene er del av trilogien Sangen om den knuste drømmen av Svend Wam og Petter Vennerød.

Filmene innledes av medieviter Tone Minerva Grenness, sammen med filmskaper Karianne Vennerød, som for tiden er aktuell med Den siste filmen om sin mangeårige livspartner Petter Vennerød.

Om filmene

«Wam og Vennerød» ble et velkjent og omdiskutert begrep i norsk film på slutten av 70-tallet. Duoen har allikevel blitt stående igjen som to av våre fremste og mest populære filmskapere, med en rik katalog som innvarslet motkulturens høytid i Norge. Oppgjøret med det «sosialdemokratiske hælvete» fikk sitt endelige utløp i trilogien Sangen om den knuste drømmen på midten av 80-tallet med Åpen framtid, Adjø Solidaritet og Drømmeslottet.

Drømmeslottet

1986 | regi: Svend Wam & Petter Vennerød | Norge | lengde: 1t 30 min språk: norsk, utekstet

Tre par i et kollektiv, med fem barn og en gryende pønkebror på slep. Denne gangen er det det gylne 70-tallet som får gjennomgå. Wam og Vennerød portretterer presist en tid da fellesskaps-tanken begynner å slå sprekker og individualismen, egoismen og annen styggedom fester grepet i det norske samfunnet. Drømmeslottet er den andre (men sist produserte) delen av trilogien.

Adjø solidaritet

1985 | regi: Svend Wam & Petter Vennerød | Norge | lengde: 2t 21 min | språk: norsk, utekstet

Et galopperende dødsritt og nådeløst oppgjør med den selvhøytidelige 1968-arven. En opprivende og til dels selvironisk historie om den første store og velutdannede generasjonen som ble født like etter krigen. I denne filmen runder de til sin fortvilelse 40 år og har mektige stillinger i det samfunnet de en gang ville styrte. Filmen var en publikumssuksess på norske kinoer, ble godt mottatt i USA, regnes som filmduoens hovedverk og avslutter trilogien Sangen om den knuste drømmen.

Om filmskaperne

Svend Wam (1946–2017) og Petter Vennerød (1948–2021) produserte og regisserte en rekke norske filmer mellom 1975 og 1995. Betegnelsen Wam & Vennerød var ofte ensbetydende med filmer som befattet seg med sosialrealisme og hadde en dyster tone og dramatisk slutt. Flere av filmene deres ble godt mottatt i sin samtid av både kritikere og publikum. Duoen proklamerte seg selv som anarkister, og var bestemt på å lage filmer som skilte seg fra klassiske norske dramaer og komedier.

Om bidragsyterne

Karianne Vennerød er en manusforfatter, regissør og produsent som drev Merkur Film AS i en årrekke sammen med Petter Vennerød. Hun har også jobbet med produksjon og manus på flere TV-programmer som blant annet Født i feil kropp og Heia Tufte!. Hun er for tiden aktuell med dokumentaren Den siste filmen.

Tone Minerva Grenness er medieviter ved UiO og var den første i Norge som skrev hovedfagsoppgave om Wam og Vennerød i 1994. Fokuset hennes var på de tre filmene i Sangen om den knuste drømmen.

Se også