Dobbelvisning og samtale med Dora García
Onsdag 16.02.22

Velkommen til visning av Love With Obstacles (2020) og If I Could Wish for Something (2021) av kunstneren Dora García. De to filmene er en del av hennes pågående langfilmprosjekt Amor Rojo, en studie av arven etter marxist-feministen Alexandra Kollontai. Filmene inngikk i Fotogalleriet sin utstilling If I Could Wish for Something høsten 2021.
Mellom filmene blir det en samtale med kunstneren om hennes interesse for og arbeid med Kollontai, om hennes filmiske metoder og hvordan de to filmene i programmet inngår i Amor Rojo prosjektet. Samtalen vil bli moderert av Abirami Logendran (grafisk designer, skribent og redaktør for tidsskriftet Samora Forum) og foregå på engelsk.
Program
18:00 Filmvisning: Love With Obstacles
19:00 Samtale mellom Dora García og Abirami Logendran
19:45 Pause
20:00 Filmvisning: If I Could Wish for Something
Om filmene
Love With Obstacles (2020) studerer livet til Kollontai gjennom arkivmateriale fra statsarkivene i Moskva. Filmen undersøker den revolusjonære feministens kamp for blant annet arbeids- og seksuelle rettigheter for kvinner under og etter oktoberrevolusjonen. Ved å bla gjennom brev, plakater og flyers, gjennom lesning og analyse av materialet, lærer vi at Kollontai introduserte interseksjonell feminisme allerede på 1920-tallet, som gjør henne til en brobygger mellom eldre og nyere bølger av feminismen.
If I Could Wish for Something (2021) er et poetisk uttrykk for langvarig forsømmelse av kvinners rettigheter. Filmens tittel kommer fra Friedrich Holländers Weimar-sang, som reflekterer et viktig konsept: sorg som politisk styrke. Filmen følger to spor,de mange protestene og marsjene av ulike kvinnebevegelser i Mexico By, Og sekvenser av trans-kunstneren La Bruja de Texcoco som spiller inn temasangen til filmen. Ved å veksle mellom de to sporene, viser If I Could Wish for Something individet som en del av det kollektive og fanger opp revolusjonsånden gjennom både musikk og folkebevegelse.
Om filmskaperen
Dora García (f. 1965) bor og jobber i Oslo. Hun er for øyeblikket lærer på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har representert Spania under Veneziabiennalen i 2011, og var tilstede igjen i 2013. Hun var også del av den 56. Venice International Art Exhibition, dOCUMENTA(13) og andre internasjonale begivenheter som Münster skulpturprosjekt i 2007, Sydneybiennalen i 2008 og São Paolo Biennalen i 2010. Verkene hennes er performative og tar for seg temaer knyttet til individualitet og samfunn. De utforsker det politiske potensialet i marginaliserte posisjoner og hyller eksentriske karakterer og antihelter. Disse karakterene er også midtpunkter i filmprosjektene hennes, som The Deviant Majority (2010), The Joycean Society (2013) og Segunda Vez (2018).