Bli medlem nå - få gratis inngang ut 2022!
Jack filmbyra Mariken tegner kart

Distributed Futures

Alternative Circuits for Alternative Films?
Tirsdag 20.04.21

Denne direktesendte panelsamtalen arrangeres i forbindelse med prosjektet Mapping Distribution: New Norwegian Initiatives. Deltakerne i panelet er Lene Berg (kunstner og filmskaper), Mariken Halle (filmskaper), Nicolas Siepen (kunstner, filmskaper og skribent), Anne Lajla Utsi (administrerende direktør for International Sámi Film Institute) og Silja Espolin Johnson (Kunstnernes Hus Kino). Diskusjonen vil bli ledet av kurator og professor Mike Sperlinger.

Spørsmål som panelet kommer til å stille er følgende: Gir tida vi står i nå en enestående sjanse til å tenke nytt om måten vi ser og oppsøker film på? Både film- og kunstfeltet er i radikal endring på grunn av digitalisering, strømming og pandemi, men hva slags alternative systemer trengs for den alternative filmen? Kan allianser på tvers av kunstneriske felt skape bedre strukturer for kunstfilm og uavhengig film?

Deltakerne

Lene Berg er kunstner og filmskaper. Hun jobber med film, foto, collage og tekstbaserte verk. Berg utforsker ofte ikoniske, kunsthistoriske konsepter og skaper forbindelser mellom visuell og politisk historie. Sentralt i hennes arbeid er forholdet mellom kunst og propaganda, og representasjoner av sannhet og fiksjon. Berg er utdannet filmregissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har produsert en rekke filmer, samt installasjoner for gallerier, museer og offentlige rom. Blant hennes senere filmer er den prisvinnende Kopfkino (2013), Gompen og andre beretninger om overvåking i Norge 1948-1989 (2014) og False Belief (2019). Berg er en av initiativtakerne til Filmbyrået Jack, et nytt distribusjonsselskap for kunstfilm og uavhengig film.

Mariken Halle er en norsk filmskaper og produsent. Hun er utdannet ved Nordland Kunst og Filmfagskole og Akademin Valand i Göteborg. Fra 2011-2015 drev hun plattformen Vapen och Dramatik sammen med kunstner og designer Ronja Svenning Berge og filmskaper Clara Bodén. Halle er nå en del av det kunstnerdrevne produksjonsselskapet Alternativet sammen med filmskaperne Guro Bruusgaard, Magnus Mork og Katja Eyde Jacobsen. Hun er også en av grunnleggerne av Filmbyrået Jack. Halles siste spillefilm Vi er her nå (2020) ble vist på Kunstnernes Hus Kino i mars 2020.

Silja Espolin Johnson er programsjef for Kunstnernes Hus Kino i Oslo siden etableringen i 2016. Hun studerte ved The European Film College (Ebeltoft, DK), Den norske filmskolen (Lillehammer) og har en master i estetikk fra Universitetet i Oslo. Hun har bakgrunn som filmprodusent.

Nicolas Siepen er en Berlin-basert kunstner, filmskaper og teoretiker. Han skriver om poststrukturalisme, marxisme og aktuelle spørsmål om nye former for kapitalisme og venstrepolitikk. Han er medstifter av bokhandelen og forlaget b_books som utgir bøker om kunst, performance, urbanisme, skeiv teori, filmstudier, aktivisme og politikk. Som kunstner har han deltatt i forskjellige internasjonale utstillinger og filmfestivaler, blant annet Berlinale og Kurzfilmtage Oberhausen. Mellom 2009 og 2016 var han professor i billedkunst ved Kunstakademiet i Tromsø.

Anne Lajla Utsi bor og jobber i Kautokeino. Siden 2009 har hun vært administrerende direktør ved Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI), som hun var med å etablere. Utsi har veiledet en ny generasjon av samiske filmskapere og initiert flere internasjonale samarbeid mellom urfolks filmskapere som Indigenous Film Circle, Arctic Film Circle, Arctic Chills, samt etablert Arctic Indigenous Film Fund. Hun har bakgrunn som dokumentarfilmskaper.

Mike Sperlinger er forfatter og kurator, og for tiden professor i skriving og teori ved Kunsthøgskolen i Oslo. Tidligere var han assisterende direktør for LUX, en London-basert organisasjon for kunstnere som arbeider med bevegelige bilder. Han er en av grunnleggerne av PRISMS, en ny organisasjon for bevegelige bilder i Norge, og jobber for tiden med et nytt filmprosjekt med kunstneren Ed Atkins.

Mike Sperlinger vil lede panelsamtalen.

Les mer om Mapping Distribution: New Norwegian Initiatives her.

Se også